STRÖMSUND (JT) Kanske inte kommunens minsta förening med tio medlemmar men oerhört aktiv – Tveeggarna, en vass klubb för yxkastare. På Joelmässan i Hammerdal anordnar klubben sitt hittills största evenemang med Nordiskt/Öppna Mästerskap för yxkastning och logging. Deltagarna kommer från hela Europa.
I tre dagar, 18-20 augusti, blir det tävling med yxa och motorsåg med start varje dag klockan 10.00. Förberedelserna är minutiösa, allt ska vara i ordning till den prestigefyllda tävlingen. Ett stort gäng yxkastare från Irland kommer till Hammerdal, liksom deltagare från Tyskland, Kanada, Estland och inte minst från Sverige.
Strömsundsklubben har flera kastare som utmärkt sig på den svenska rankinglistan och har tagit hem många medaljer i SM.  Äldste medlemmen i klubben är veteranen Kjell Wiik.
– Det är ett roligt påhitt och gemenskap. Vi följs åt på tävlingar. Jag hade inte kommit igång förrän jag började, säger han med glimten i ögat.
Kjell Wiik har varit med nästan ända från starten och utmanar varje torsdag någon annan på en match. Utan många medlemmar kan det kan verka hopplöst att få till Tveeggarnas största tävlingsarrangemang, men det råder ingen tvekan om att kubbar och måltavla kommer att vara på plats, att funktionärer finns när logging och yxkastning tar sin början.
– Vid tävlingar hjälps alltid alla klubbar åt, säger ordförande Gunnar Nord i Tveeggarna.
Sporten utövas med en dubbeleggad yxa och sägs härstamma från Nordamerika, där skogsarbetarna långt hemifrån roade sig med att kasta prick med yxa. Hobby och sport på en gång – en tveeggad yxa kan kosta omkring 2 000 kronor. Tveeggarna är nu den enda klubben i Jämtland, kanske tillochmed den enda i norra Sverige.
Alltiallon i klubben, Emil Mattson, är en av de trogna som jobbar med förberedelserna till stortävlingen. Han preparerar och gör i ordning kubbarna som mestadels är gjorda av gran eller tall.
– Kubbarna måste vara minst 45 centimeter i diameter för att godkännas. Det kräver stora träd! En del använder asp, som skogsbolagen värnar om som miljöträd och är svårt att få tag på, eller poppel, som det inte finns här uppe i norr. Sporten handlar inte om styrka, utan mer om teknik. Man gör arton kast i tre omgångar, yxan ska snurra ett och ett halvt varv i luften innan den träffar tavlan, berättar Emil Mattsson.
– Det är inte så många fruntimmer som kastar, det behövs! Börjar en så blir det lättare sedan att få fler att intressera sig, tillägger han.
Tveeggarna har fört en ambulerande tillvaro och har flyttat runt i Strömsund från lagerlokaler och industrigarage.
– Men, det började på Hembygdsgården, säger Kjell Wiik.
– Vinsterna bestod av en meseburk. Jag hade pakethållaren full med mese när jag cyklade hem, berättar han.
– Nu är vi nog den enda klubben i Sverige som har en egen lokal, säger Gunnar Nord.
– Vi köpte ett eget hus! Varje torsdag är det träning, berättar han.
Allt ska klaffa när yxkastningen och loggingen drar igång. Kubbarna ska ligga i blöt tills två timmar före start, provkast görs för att kolla kvalitén, inte för hårt, inte för mjukt trä. Ett femtontal kubbar ska finnas, mycket jobb för klubbmedlemmarna.
– Nu hoppas vi på bra väder, utan blåst och regn! avslutar Gunnar Nord.
INGER KRAFT ETZLER
TEXT OCH BILD