BACKE (JT) På golvet i Inger Sjölanders verkstad i Backe står en låda med hundskor som ska exporteras till Norge. Hundskor är en del av verksamheten som började i Nyåkersgårdens sadelmakeri, men som nu övergått till Sweatech Swedish Assistive Technology. Nu satsar Inger på en större exportmarknad.
– Jag är ensam i Sverige som tillverkare av selar till ledarhundar och käppar för synskadade och kanske den enda i Norden, säger Inger.
– Jag tog över firman från pappa som hade sadelmakeri i Graninge. Jag gick inte så mycket i lära. När man är dotter så ska man kunna jobbet på en gång, berättar Inger.
– Det är ett jätteroligt arbete, problemet är att jag måste tänka som en synskadad och det är svårt. Det handlar om känsel och enkelhet, allt måste fungera enkelt. Det ska vara en bra, stadig sele som ger känsel i hunden och den synskadade ska känna varje rörelse, fortsätter hon.
Ledarhundarnas selar är vita och säljs enbart via Synskadades Riksförbund. Hon tillverkar också bruna selar till andra assistanshundar, men där är reglerna annorlunda jämfört med synskadades ledarhundar.
Verkstaden är innehållsrik med maskiner och specialverktyg. Verksamheten utvecklas hela tiden och funderingar på nya produkter pågår ständigt.
– Vilka nya hjälpmedel behövs? Det gäller bara att få tid, idéerna krockar med det dagliga arbetet och nu ska jag satsa på export, berättar Inger.
Inger Sjölander gör det mesta själv. All tillverkning sker med många moment, alltifrån att stansa ut delar till hundselarna i läder, sy grepp till handtaget, montera, testa och packa. Blir det för mycket finns både make och pappa till hands för att hjälpa till. Teleskopkäpparna görs av aluminiumrör som ska kapas i olika längder, fräsas, brotschas, plastas och förpackas. Det administrativa med till exempel bokföring sköter Inger själv. Att vara företagare innebär många moment.
– Firman har en bra omsättning, men jag är inte nöjd än, säger Inger med ett skratt.
– Det är mycket pillrande med allting, men det är jättekul! Det finns cirka 300 ledarhundar i Sverige, men behovet är mycket, mycket större. Nu har jag fått en stor order på hundselar. Det mesta arbetet är annars att göra käppar och jag gör väl ungefär 25 käppar om dagen. Jag har ett fast avtal med IRIS, som bland annat tillhandahåller hjälpmedel åt synskadade, säger Inger.
Hundskorna som väntar på leverans till Norge är gjorda av gummi med mjukt foder, läster hänger på väggen med fotstorlekar från Papillon upp till Sankt Bernhardshund. Skorna används till hundfötter som skadats och det är framför allt veterinärer som är kunder.
I sadelmakeriet finns också fårskinn och sittdynor av lammskinn med gummerad undersida som görs på beställning, men traditionellt sadelmakeri förekommer också med remtyg och annat läderarbete som till exempel munkorgar för hund. Det vita lädret till ledarhundselarna kommer från Italien via Jerndahl i Kumla, eftersom ingen leverantör har så stora mängder som behövs för tillverkningen hos Inger i Backe.
– Ledighetskänsla går inte att få på gården. Det är sommaren som är viloperioden, säger Inger.
Jobbet i sadelmakeriet, tre barn i familjen och så en massa efterarbete tar sin tid, men också slalombacken på Landsomberget som är ett skötebarn.
– Det har blivit stort och det är jätteroligt när man ser det vi gör och att backen uppskattas av åkarna och vi har en toppenstyrelse, säger Inger Sjölander, som är ordförande i Fjällsjö Alpina som driver slalombacken.
Drivet hos denna engagerade företagasledare med exporter till utlandet i sikte är inte att ta miste på.
INGER KRAFT ETZLER
TEXT och BILD
Fakta
Ungefär 100.000 har så stora problem med synen att de är inskrivna på en syncentral.
De ca 300 ledarhundarna ägs av Synskadades Riksförbund. Den vanligaste rasen är labrador
Ledarhund med vit sele får ej störas. Ledarhunden har vit sele på sig när den jobbar. Stör den inte när den arbetar! Hunden störs lätt av människor som klappar den eller pratar med den. Något ätbart i närheten av nosen kan bryta koncentrationen helt.
Ledarhund får åka gratis
Ledarhunden är en speciell typ av tjänstehund, eftersom den hjälper föraren i vardagslivet. Därför får hunden följa med sin förare in på posten, apoteket, försäkringskassan och andra offentliga platser. Ledarhunden får utan kostnad åka buss, tåg och inrikesflyg. När hundföraren besöker livsmedelsbutiker och restauranger får, enligt Livsmedelsverket, ledarhunden tas med in i lokalen, om respektive verksamhets föreståndare ger sitt medgivande. I livsmedelsbutiker måste dock hunden placeras utanför kassorna.
Källa: Synskadades Riksförbund

Liten sko för stor hund.
Liten sko för stor hund.

Faktaruta om sadelmakeri
Sadelmakaryrket har gamla anor. Arbetet innebär att man tillverkar och reparerar olika produkter i läder eller syntetmaterial som ersätter läder. Sadelmakare kan jobba med många olika produkter och det är vanligt att sadelmakare specialiserar sig inom något område. En sadelmakare tillverkar och reparerar olika produkter i läder, tillverkar remtyg, seldon och sadlar och kan ibland även tillverka väskor, portföljer, etuier och andra läderprodukter.
Källa: Utbildningssidan