Krokom (JT) Nu satsar Krokoms kommun på att skaffa volontärer. Det är de tre kommunala äldreboendena Blomstergården i Krokom, Hällebo i Ede samt Solbacka i Föllinge som rekryterar.
Volontärverksamhet är något som ökar allt mer och det finns idag inom många kommuner. Jonas Sjöstrand är enhetschef för demensboendet på Blomstergården i Krokom berättar om projektet som precis dragit igång:
– Vi tänkte att det skulle kunna vara en ”win-win” situation. En del av våra äldre på boendena får sällan besök och behöver få lite uppmärksamhet. Samtidigt är det många långtidssjukskrivna, arbetslösa eller nyblivna pensionärer som kan befinna sig lite utanför sociala nätverk och behöver känna att de bidrar med något.
Susanne Nyman-Berglund är undersköterska på dagverksamheten Polstjärnan och ansvarig för kulturombunden. Hon förtydligar:
–Volontärerna ska absolut inte göra personalens arbetsuppgifter utan ge de äldre det där lite extra, den där guldkanten i tillvaron. Kanske det blir så att de promenerar med dem, läser högt för dem, spelar kort med dem, pratar, stöttar när det är underhållning…
Detta kan volontärerna göra med dem en och en eller i grupp. Man har därför också tagit fram speciella aktivitetspåsar och pärmar med förslag på vad man kan göra med de äldre. Projektet drog i gång i förr veckan och någon har glädjande nog redan hört av sig. Jonas välkomnar fler och förklarar att det bara är att ringa eller mejla. Förutom privatpersoner är även föreningar välkomna att delta eller själva anordna aktiviteter i närområdena av våra äldreboenden.
Lotte Mjöberg
Bild Jonas Sjöstrand och Susanne Nyman-Berglund arbetar med den nya satsningen på volontärer.