Snart på en kritisk punkt

HAMMARSTRAND (JT) Maj fortsätter att vara en katastrofmånad för biodlarna. Nu börjar läget närma sig en kritisk punkt.
– Det måste komma igång nu. Vi har snart tappat hela maj, säger Stefan Sandberg, biodlare och medlem i Ragunda biodlarförening.
Stefan Sandberg har investerat stora belopp på sina bisamhällen, och säljer till både butiker och till Reko-ringarna runt om i länet.
– Jag sålde min sista burk till Reko-ringarna i förra veckan. Resten har Ica och Coop köpt upp, säger han.
Trots att Stefan har nordiska bin, som tål ett bistrare klimat, så är det just nu ett kritiskt läge.
Maj är den månad då bisamhället startar – men hittills har temperaturerna varit allt för låga.
– Det är bara att konstatera att det inte ser bra ut. Det är för kallt och det finns inte så mycket nektar. Blommorna släpper inte ifrån sig när det är så här kallt. I många kupor börjar det också ta slut på vinterfodret, säger Stefan Sandberg.

Stefan Sandberg har en stor biodling i Hammarstrand. Nu oroar han sig för hur årets säsong ska bli. Den kalla våren har redan gjort stor skada. “Det måste komma igång nu. Vi har snart tappat hela maj” säger han. FOTO: Maria Karlsson.

Gränsen för när bina ger sig ut och flyger ligger på runt sju grader.
– De har varit ute tidigare i maj, men just nu är det för kallt. När temperaturerna är så här låga så måste du också vara väldigt försiktig när du ska titta hur det ser ut i kuporna. Du får lyfta väldigt snabbt, annars riskerar du att kyla ner kuporna totalt.
Den kalla våren har orsakat matbrist för bina, vilket i sin tur gör att drottningen lägger färre ägg.
– Arbetstempot går ner. Det kommer att påverka försäljningen helt klart. Det är ingen bra start för den här säsongen, säger Stefan Sandberg, som nu hoppas på varmare väder.
– Det kan inte komma igång runt midsommar. Så fungerar det inte. Det måste komma igång nu. Vi har snart tappat hela maj.
Han hoppas samtidigt att konsumenterna kommer att stödja de lokala biodlarna.
– Det är så mycket falsk honung i butikerna. En hel del är utblandat med sirap. Köp svenskt och gärna lokalt, säger han.
SIMON GUNNHOLT
Fotnot: Nordiska bin är anpassade till svensk förhållanden, men är idag en starkt hotad ras. Den ras som främst syns i luftrummet är importerade, gula honungsbin. Sedan 40-talet har räddningsaktionerna avlöst varandra i Skandinavien, i syfte att återetablera det nordiska biet.
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)