Tekniskt värre för ungdomar i Strömsunds kommun

Frida och Alvina diskuterar lösningar
Frida och Alvina diskuterar lösningar

HAMMERDAL (JT) Det vimlar av glada barn som ska skruva, hamra, spika och såga när Teknikhuset bjuder in till tekniska experiment.
Det började som ett medborgarförslag och nu har årskurs 1-9, uppdelade i olika grupper, fått möjlighet att anmäla sig till aktiviteter under hela våren. Verksamheten bedrivs i Strömsund och från i höst även i Hammerdal, men också barn från skolor utanför de här orterna har möjlighet att vid några tillfällen vara med. Handledare är yngre tjejer och killar som går utbildning på Hjalmar Strömerskolans TeknikCollegeutbildningar och som för sitt deltagande i projektet får en liten ersättning.
Stort bildreportage av JTs reporter Inger Kraft Eizler
**********
Oklart kring Åres bredbandsutbyggnad – Inget giltigt avtal finns?
Richard Högström Kommunchef i Åre
Richard Högström Kommunchef i Åre

JÄRPEN (JT) Kritiken mot Åre kommuns agerande i fiberfrågan växer.
Kommunen påstår att det privata fiberbolaget IP-Only lovat att bygga ut 100 procent fiber i kommunen och hänvisar till det avtal som upprättades när IP-Only köpte Jämtkrafts stadsnät. Ett avtal som först sekretessbelades men upphävdes av Kammarrätten efter ett överklagande sedan Jämtkraft vägrat lämna ut det.
JTs reporter Håkan Toresson har forskat i handlingarna och sammanfattar ärendet i veckans tidning.
**********
Sandahls bygger för 250 miljoner i östra Jämtland – Byte av ledningar och stolpar ger jobb åt många
Platschef Thomas Svensson
Platschef Thomas Svensson

BORGVATTNET (JT) När jag i skymningen kommer till byns festplats, Eriksberg, stannar där samtidigt en lastbil med en kompressorutrustad bandvagn på flaket. Två äldre män kliver ur och frågar, med lätt brytning på tornedalsfinska, om jag är från trakten. Det varken kan eller vill jag förneka, så de fortsätter förklara.
– Vi kommer från Haparanda med den här bandvagnen. Har vi kört för långt? Jag svarar att det nog beror på vart de ska och då visar de på en karta. De ska till Björkhöjdens vindkraftpark och har kört cirka en mil för långt.
JTs reporter Lars Blixt berättar i veckans nummer om den positiva effekter av upprustningen av ledningsnätet.
**********
Vinterparken ur barnperspektiv
20170221_193244_7ÖSTERSUND (JT) I Vinterparken kan man titta på Vintergalleriet, där finns många fina tavlor på till exempel Vintergatan och mycket annat.
Där finns en snöborg som man kan leka i. Inuti borgen finns en tron och en liten rutschbana. I Vinterparken finns det även en backe att åka i. Du kan åka skridskor eller köra trampbil eller åka linbana och du kan göra mycket annat.
Jämtlands kanske yngsta reporter, JTs Alexandra Tunón, 10 år, ger sin syn på Vinterparken.
**********
Läs mer i Jämtlands Tidning endst 650 kr per år (52 nummer) du får unika lokala nyheter väl paketerat och enkelt sammanfattade, du får också personliga reportage av våra lokala reportrar som finns runt om i länet. Ring 072-5506601 eller skicka ett mejl till prenumeration@jamtlandstidning.se