Hälsoarbetet tillbaka på anrika Föllingegården

FÖLLINGE (JT) I anrika Föllingegården har Jämtlands viktklinik startat sin verksamhet. Här får överviktiga hjälp med att gå från ohälsa till hälsa. Många har hört att högt BMI är en riskfaktor i covidtider. Nu vill man komma till kliniken för att gå ned i vikt.
Namnet Föllingegården väcker minnen hos många. Här var Lilly Johansson redan på 60-talet igång med hälsobefrämjande verksamhet. Fram till ifjol har byggnaderna använts till asylboende. Nu är det återigen hälsa som står i fokus i lokalerna.
– Det var en tillfällighet att vi hamnade här. Vi såg en annons på Blocket att Föllingegården var till salu, berättar Mattias Lag, som är grundare, delägare och behandlingsansvarig på Jämtlands viktklinik.
Mattias var 2019 en av deltagarna i den populära TV-serien ”Biggest Loser”. Under tiden han var med gick han ner hela 42 kilo. En inflammation i hjärtmuskeln fick dock honom att avbryta sin medverkan i tävlingen. Efter TV-serien plöjde Mattias igenom 50 olika kliniska studier i viktminskning för att sedan bygga upp ett eget koncept där man jobbar med mentala och fysiska bitar samt kostkunskap. På viktkliniken räknar man inga poäng eller dricker speciella drycker.

Stefan Karlsson från Brunflo kör ett pass i gymmet.

– Här äter vi riktig mat och dricker riktigt vatten, säger Mattias.
Klienterna som bokat in sig i Föllinge kan välja att vara där i en vecka eller tre. Innan man kommer hit får man fylla i en hälsouppskattning där man får beskriva de eventuella bakomliggande sjukdomar man har. Sedan lämnas det till en läkare som kliniken samarbetar med.
När man checkar in så får man genomgå en läkarundersökning. Därefter får man ett coachsamtal med Mattias, där man går igenom vilket mål man har med vistelsen. Sedan gör man upp en plan hur man ska ta sig dit. Alla får en individuell plan, men sedan gör man det mesta tillsammans.
– Även matlagningen görs i grupp. Det sker i samarbete med dietist eller viktcoach som är med i köket när man lagar mat. Maten lagas utifrån en metodik där man börjar med proteinkällan och bygger maten runt i kring den. Individerna här, om de är fullt friska och inte har några bakomliggande metabola problem, lever på ca 900 kalorier per dygn och ändå tränar de mellan 4–5 timmar per dag, berättar Mattias.
Kosten på viktkliniken är kolhydratsfattig. Man har plockat bort ris, pasta och potatis. Man lagar sin egen måltid och har hjälp av tabeller som visar hur många kalorier som är i till exempel fisk och kött. Man väger också allt man äter. Det mesta av den mat som används köper man på den lokala butiken i Föllinge.
Sandra Svensson kommer från Duved och hon kom hit som deltagare första gången i oktober 2019. Nu jobbar hon coach på viktkliniken.
Anrika Föllingegården har återigen blivet en plats för dem som vill må bättre.

– När jag kom hit i oktober förra året vägde jag 118 kilo. Nu har jag gått ner över 49 kilo. När jag skrev in mig mådde jag psykiskt dåligt. Jag tyckte inte om mig själv. Jag respekterade inte mig själv men efter att ha varit här några veckor började jag inse att om jag ska komma någonstans här i livet så måste jag se på mig själv. Inte bara bry mig om vad andra tycker och tänker. Jag tror stenhårt på det här konceptet man har här, berättar Sandra som nu kan stötta dem som nu är här för att börja sin viktresa.
Nyheterna om att ett BMI över 40 kan leda till komplikationer av behandling för covid-19 har fått flera att fundera på att göra något åt sin övervikt. Stefan Karlsson från Brunflo tillhörde riskgruppen och tillsammans med sin fru har han bokat in sig för en vistelse i tre veckor på kliniken.
– Jag såg i en annons att Mattias från ”Biggest Loser” skulle öppna i Föllinge så tyckte jag det lät spännande. Jag brukar titta på den serien och har flera gånger funderat på att själv vara med. Jag har känt mig taggad för att göra en förändring för att må bra. Nu har jag varit här i två veckor och har gått ner 5 kilo och midjemåttet har minskat med 11 centimeter. Jag mår mycket bättre nu.  Mitt BMI var 41,5 när jag kom hit och nu ligger det på 39, säger en motiverad Stefan.
Hans-Erik Moberg från Enköping är nöjd med sin hälsoresa till Jämtland.

Den äldste deltagaren på viktkliniken denna omgång är Hans-Erik Moberg från Enköping.
– Jag är 78 år och i stället för att sitta i karantän i Enköping så är jag hellre här och får lite motion. Jag har hittills gått ner 6 kilo. Jag slutade att jobba när jag var 72 och tyckte att jag gjort rätt för mig nu. Jag slappnade av och var ute med polarna och drack någon bira. Jag fick veta via en bekant om det här stället.
Jag ringde upp och frågade om det fanns en plats ledig, säger Hans-Erik och fortsätter:
–Maten är det viktigaste. Det gäller att inte äta så mycket och äta rätt. Det är lärdomen jag tar med mig hem. Jag har en träningscykel hemma men den fungerar nu som klädhängare, men nu ska jag kanske damma av den när jag kommer tillbaka, skrattar Hans-Erik innan han ger sig ut på ett träningspass tillsammans med alla de andra deltagarna.
KJELL-ERIK JONASSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)