Hotade till livet efter att videoklipp spridits på sociala medier

ÖSTERSUND (JT) En film på ett ingripande i krogmiljö i Östersund har väckt ilska i sociala medier. Händelsen har också resulterat i grova hot mot vakterna på den aktuella krogen.
– Det är en väldigt hetsig stämning som har piskats upp, säger Cescen Petrusson, vaktansvarig.
Polisingripandet i Minneapolis i USA där George Floyd avled har vållat protester inte bara i USA, utan runt om i Europa.
Här hemma har protester mot ett liknande ingripande flyttat ut på sociala medier. I gruppen Östersundare lades det i helgen ut ett kort klipp (lite drygt 40 sekunder) på ett ingripande utanför en nattklubb i Östersund från i vintras. Klippet visar en kort sekvens på några sekunder där en ordningsvakt står med knäet över en person som ligger på marken. Knäet är placerat högt upp mot bröstpartiet eller halsen.
När knäet lyfts bort ser mannen avsvimmad ut och han läggs då i stabilt sidoläge.
Klippet fick snabbt stor spridning när det dök upp på Facebook och i andra sociala medier, och har vållat ilska.
Cescen Petrusson är vaktansvarig på den aktuella krogen. Han jobbade inte under den aktuella kvällen. Han har sett klippet men är försiktig med att kommentera ärendet.
– Jag vill ha hela filmen innan jag uttalar mig. Det är där är en kort filmsekvens, som dessutom ser ut att vara klippt, och det går inte att utläsa exakt vad som har hänt. Det finns inte heller något ljud.
[su_quote cite=”Cescen Petrusson”]Det är där är en kort filmsekvens, som dessutom ser ut att vara klippt, och det går inte att utläsa exakt vad som har hänt[/su_quote]
Vakterna på den aktuella krogen jobbar med skyddsväst, och har att hantera både drogpåverkade och våldsamma gäster.
– Vi blir hotade varje pass. Det förekommer också allt mer vapen, däribland knivar.
Upprinnelsen till ingripandet på filmen ska enligt vittnen ha varit ett utfall från personen i fråga. Efter ingripandet lämnade mannen krogen på eget bevåg.
– Jag vill veta mer innan jag uttalar mig mer. Men ordningsvakter står i en miljö där det förekommer både hot och vapen.
Klippets spridning på sociala medier har resulterat i grova hot riktade mot ordningsvakten på filmen.
Det har skrivits att han ska “grävas ner” och “plockas”.
– Jag känner ordningsvakten bra och lider med honom. Framför allt går det hårt åt hans familj som också läser det som skrivs. Jag skulle önska att folk tänker sig för innan de kommenterar.
Cescen Petrusson och hans kollegor har också fått ta emot hot under de senaste dagarna.
– Det är folk som skriver att de ska komma och plocka oss. Det är en väldigt hetsig stämning som har piskats upp.
Polisen har upprättat en anmälan om misshandel efter att filmen kommit till deras kännedom och ärendet ska nu utredas vidare.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)