TRAV (JT). Fem segrar på 19 starter talar sitt tydliga språk. Vici Ram är en häst utöver det vanliga. Men överansträngning satte stopp för karriären under hela fjolåret. Men nu är hästen tillbaka i gott slag. Två segrar på årets fyra starter gör Vici Ram till favorit i V65-4.
Mats Strandfors är tillsammans med sin son Lars både uppfödare och ägare samt tränare till Vici Ram.
–Vi hade mamman Rambrica Bill som tog tio segrar på 126 starter. Hon tävlade till hon var nio år, då betäckte vi henne. Första fölet var det något fel på tyvärr, men andra avkomman blev Vici Ram och med honom har det ju fungerat dessto bättre, berättar Mats.
Han och sonen sköter träningen och man gör det mycket efter eget upplägg.
–Man snappar väl upp lite här och där men jag vill gärna prova lite egna ideér  också. Men det är svårt att veta om man gör rätt eller inte, menar Mats som trots att han växte upp med en pappa som hade hästar, ändå känner sig som verklig amatör på området.
–Ja, det var ju först i vuxen ålder jag började bli intresserad på allvar. Fick en tränarskurs i present när jag fyllde 60 och två år senare tog jag licens.
Innan Vici Rams framgångar har Mats även fött upp och tränat kallblodet Solkvick som på 47 starter vann tio lopp och tjänade 358 000 kr.
–Tyvärr var jag tvungen att ta bort honom i år. Han var en sträv och hård häst som var svår att ha att göra med, även om han aldrig var dum mot folk. Men det var en bra travare, säger Mats.
Med Vici Ram har travlivet blivit betydligt angenämare. Hästen är lättsam, travsäker och tävlingsinriktad och Mats är verkligen nöjd med hur hans adept utvecklats.
Vad tror han då om chanserna på lördagkväll?
–Ja, bland dom tre ska han vara, säger Mats tvärsäkert. Säkra platspengar med andra ord!