Tufft för pensionärer när företagen drabbats av coronatapp

LÄNET (JT) Coronakrisen har slagit ut många av länets företag både tillfälligt och på längre sikt, med permitteringar och uppsägningar som följd. Veteranpoolen i Östersund hyr ut extra arbetskraft i form av pensionärer som kan jobba extra och för dem har krisen också varit kännbar.
Äldre människor, i första hand personer över 70, betraktas av Folkhälsomyndigheten som en generell riskgrupp för att drabbas av covid-19. Men det är inte medarbetarna på Veteranpoolen som varit det största problemet, säger Benny Ståhl, kontorsansvarig på Veteranpoolen i Östersund.
– Kunderna blev rädda så alla uppdrag i hemmet, i första hand hemstädning, i princip försvann helt. Många trodde också att alla veteraner var i riskgruppen men våra medarbetare är pigga och friska och bara ett fåtal är över 70. Med nya riktlinjer och smarta rutiner kan många jobb fortfarande utföras både tryggt och säkert för både kunder och veteraner.
Resultatet blev att många inomhusjobb antingen försvann eller skjutits på framtiden. Det positiva har varit att man nu har börjat kunna komplettera med utomhusjobb som exempelvis trädgårdsarbete, måleri och snickeri.

Benny Ståhl, kontorsansvarig för Veteranpoolen i Östersund, säger att det har återhämtat sig men märktes tydligt när coronakrisen slog till då i stort sett alla inomhusjobb försvann och företagen började permittera istället för att anlita extra.
Foto: Veteranpoolen

– Nu har det vänt och ser bättre ut än i mars-april då det var väldigt kaotiskt. Mycket jobb har flyttats till augusti och det ser bättre ut i höst även om det är en bit kvar tills det ser ut som det brukar. Men en sak man märker är att det finns en större vilja att investera, många satsar exempelvis på byggprojekt hemma och vill ha hjälp. Så har det inte varit tidigare, säger Benny Ståhl.
Största bortfallet kommer ändå från företagssidan där permitteringar och uppsägningar gjort att efterfrågan på Veteranpoolens tjänster i stort sett försvunnit.
– Man efterfrågar ju inte direkt extrahjälp när man inte kan ha igång sin egen personalstyrka, säger Benny Ståhl.
Att företagen drabbats så hårt märks för Veteranpoolen som då inte får några jobb, vilket innebär att veteraner inte får några uppdrag.
– Vi är ju som ett vanligt bemanningsföretag – pensionärerna får inget att göra om inte vi får in några uppdrag. Nu har det vänt lite men en del som jobbat ganska mycket tyckte att det blev väldigt tråkigt när det inte kom in någonting att göra, säger Benny Ståhl.
Är det någon kommun som varit särskilt drabbad?
– Det har varit ganska jämnt skägg men det märktes nog tidigast i Åre när allt började stänga ner redan vid påsk, som annars brukar vara en topp.
CAJ KÄLLMALM
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)