VEMVALLEN (JT) Det började med att en företagare i Sveg ville ha hjälp med att låta några kunder åka snöskoter under ett besök. Henry Jonasson fixade fram skotrarna, fick blodad tand och nu arton år senare är skotersafari ett heltidsjobb under vintrarna. I centrum står hans egenuppbyggda vildmarkscamp i Vemvallen.
Det är svårt att inte bli imponerad av den förvandling som Henry och hans fru Karin, med hjälp av några andra, gjort med den från början igenväxta Vemvallen. Nu är det en imponerande vildmarkscamp med stor restaurangkåta, ett antal mindre sovstugor, bastu och relaxstuga samt förrådsbyggnader. Allt ritat och byggt av Henry själv och med hjälp av vänner.
– Visst hade jag väl en vision när jag drog igång det hela, men att det skulle se ut så här arton år senare, nej, det kunde jag inte ens drömma om, säger Henry, när han blickar ut över anläggningen som ligger vackert placerad intill Veman.
Platsen hade han besökt tidigare, men då var det en igenväxt gammal vall strax intill där gamla vägen gick över Veman. En väg och bro som är borta för länge sedan.
Men Henry såg potentialen i området, presenterade idén för markägaren Holmen Skog och fick arrendera området.
– De har varit väldigt tillmötesgående och jag har sedan starten haft företagets anställda och kunder som gäster här under alla år, berättar Henry.
Och det är just företagskunder och anställda som är basen i verksamheten.
Det är vintern som är den mest intensiva perioden. Då kör man skotersafari med utgångspunkt från Nilsvallen utanför Sveg, via Vemvallen och oftast upp till Vemdalsskalet. En övernattning med middag och frukost i Vemvallen, som har 22 sängplatser, och en på Vemdalsskalet, sedan hemresa via flyg från Sveg eller buss/bil.
– Vi är i princip fullbokade hela vårvintern, det går i ett. Jag kan ta hand om en grupp och mina andra färdledare har andra. Oftast möts vi uppe på fjället när en grupp är på väg upp och en annan på väg ner, säger Henry.
Någon marknadsföring har han aldrig brytt sig om. Nöjda kunder och djungeltelegrafen har fungerat under alla år.
– Det ena ger det andra och ryktet sprids. Jag har haft gäster här från i princip hela Europa, ja, till och med från Sydafrika och Australien, berättar han.
Och kanske är det just det primitiva som lockar gästerna. Dricksvatten tas med från Sveg (disk- och badvatten från intilliggande Veman, förstås) och elförsörjningen sker med hjälp av elverk. Annars är det stearinljus och fotogenlampor som ge kvällsbelysningen.
I köket basar hans fru Karin. Hon jobbade som undersköterska i 32 år innan hon så smått började hjälpa Henry med maten till gästerna. Och det utan någon köks- och matutbildning i grunden.
– Jag har väl, som många andra i min generation, lärt mig av mamma, säger hon och skrattar.
Nu svänger hon ihop en trerätters till uppemot 30-talet gäster och det med företrädesvis lokala råvaror där viltkött oftast står på menyn.
Även om vintern är mycket intensiv så blir det en hel del gäster även under sommarhalvåret. Det är konferenser, kickoff, bröllop, dop och släktmiddagar som avlöser varandra.
Blir man aldrig trött på det hela när det blir så intensivt, kan man undra.
– Nej, säger både Henry och Karin. Det blir en livsstil, nu har vi svårt att tänka oss något annat, menar de.
Men visst finns det utrymme för ledighet också. De avslöjar att de just kommit hem från en semestervecka vid Medelhavet, brunbrända och utvilade. En både nödvändig som välbehövlig ledighet, kan man förstå.


TEXT & BILD
JAN ENGSTRÖM