Kultur ska vara för alla, om alla, av alla

Jämtlands Tidning speglar vad som händer runt om i vårt vidsträckta län. Vi tar i detta nummer upp det gamla Sverige (läs om Sveriges sista trapper) och det nya (läs om den urbana ekoby som Jamtli och Mittuniversitetet nu ska ta fram)
Vi tar också upp både tråkiga och roliga nyheter. I det här numret rapporterar vi till exempel om det fullständiga budgetkaos som råder i Ragunda. Men vi har faktiskt ovanligt många positiva nyheter så här i novembermörkret. Du kan läsa om hur Bokmässan Bodil nu spridit sig så att den, förutom att som alltid vara i Östersund, även hållits i Krokom i år.
En sak som jag tycker, på tal om litteraturen här, är att det verkar vara totalt fokus på en viss författare. Ingen nämd och ingen glömd. Då får hen inbjudan att vara med precis överallt och hedersbetygelserna och stipendierna fullständigt rasar in. Inget fel på hens författarskap alls. Men jag skulle önska en större spridning av uppmärksamheten. Det finns verkligen så många olika, duktiga, kämpande författare här, istället för att en ska vara mediernas stora älskling.
Varför är det så?
I detta sammanhang har jag dessutom en annan önskan. Att det inte heller enbart är fokus på skönlitteratur för vuxna i länet. Det skrivs så mycket bra och intressant sakprosa som verkligen borde få samma uppmärksamhet.  Även barn- och ungdomslitteratur. Jag har hittills mötts av tystnad när jag tagit upp detta i olika litterära kretsar i länet.
Varför är det så?
I detta nummer berättar vi även om hur det blivit en stor hemslöjdsboom. Detta efter att ha fört en allt mer tynande tillvaro i många år. Nya saker har kommit in, som exempelvis plåtåterbruk. Boomen har även spridit sig hos yngre män – som inte bara täljer och hugger men numera även stickar, virkar och broderar. Det är roligt att könsrollerna suddas ut när det handlar om kultur. När vi flyttade hit för några år sedan ville min man gärna lära sig att baka tunnbröd. Det är ju en viktig del av den jämtländska matkulturen. Han fick då höra att ”Män bakar inte tunnbröd”.
Varför är det så?
LOTTE MJÖBERG
STF Ansvarig utgivare och TF Chefredaktör