Inte varit lika intensiv på 25 år

ÅRE (JT) Det är mer än dubbelt så mycket vatten i Indalsälven än vad det varit vid denna tid de senaste 20 åren. Runt 8 och 9 juni var vårfloden som allra högst. Kulmen runt 600 m3/s var det högsta värdet i mannaminne efter rekordfloden 1995.  
I ett rött hus invid den populära strandpromenaden i Järpen, bor Maria Stendotter med sin familj. Det vill säga, själva strandpromenaden syns inte längre, den ligger under flera decimeter med vatten sedan ett par dagar tillbaka.
–Jag följer vattenståndet varje dag, det går liksom inte att undvika, säger hon och tittar ut över Järpströmmen.

Vid Kolåsen kan man man förtöja vid ett ledkryss. Foto: Micke Blyckert.

–Men jag vet inte exakt hur högt vattnet står, för mätpinnen borta vid bron räcker inte till. Vattnet har överstigit alla markeringar på den!
Hon fortsätter:
– Jag har hört att det börjar avta i Tännforsen nu, men det dröjer nog innan det märks här.
Det höga vattenflödet har lett till stora översvämningar av marker, byggnader och vägar i Västjämtland.Räddningstjänsten i Åre står i kontakt med berörda myndigheter. Johan Blommé är räddningschef i Åre, på räddningstjänsten. Han säger till Jämtlands Tidning:
–Fram tills idag har det varit höga flöden i bland annat Åresjön och nu väntas peaken nå Mörsil. Vattnet har nått många uthus, båthus och lador, men vi har inte behövt rycka ut och hjälpa till. Vi har tidigt försökt kommunicera att sådant får folk försöka lösa själv, säger han.
–Det ser ju ut som att det ska bli soligt väder framöver, vilket gynnar oss. Regn och vind är det absolut värsta, förklarar han.
I Mörsil är man heller inte orolig. Peter Grönlund är ute och går med den  nio månader gamla japanska spetsen Fia. Han bor invid Indalsälven:
Peter Grönlund i Mörsil, här med hunden Fia, hör hur dammluckorna vid Indalsälven går för fullt just nu. ”Man vänjer sig”, säger han om ljudet.

– Jag hör dammluckorna, de kör för fullt nu. Man vänjer sig vid ljudet. Vattnet kommer uppifrån Kallsjön, Juvuln och Torrön men det är ju reglerat, så vi lär klara oss bra.
Flera broar i kommunen har stängts av. Den föreningsägda Hållandsbron är nu stängd för motortrafik, efter styrelsens beslut, och öppnar igen när vattennivån sjunkit. Väg 322 längs Skalstugevägen mot Norge har varit avstängd under hela veckan på grund av höga flöden vid bron över Bodsjösundet. Den väntas vara fortsatt avstängd.
Vid Enafors är det också väldigt mycket vatten. Manne Schedvin arbetar som bärgare i Norge och delar sin tid mellan grannlandet och Jämtland. Han rör sig alltså mycket ute på vägarna. Han larmade personligen Trafikverket angående bron i Enafors. Manne är orolig för sina medtrafikanters skull:
– Ja, vägen har börjat kollapsa i kanterna på båda sidor. Asfalten är sprucken över hela vägen på bägge sidor. Det är verkligen extrema mängder med vatten.
Här, på den annars så populära strandpromenaden i Järpen, vadar Maria Stendotter numera sig fram.

Men efter att han kontaktat Trafikverket hände inte mycket, enligt honom:
–Nej, jag fick bara det vanliga svaret. Nu har de visserligen ställt ut koner men jag tycker ändå att det är för dåligt.
På Trafikverket menar de dock att situationen med bron är under kontroll. Många paddlare är i alla fall i sitt esse just nu. Och de höga vattenflödena har lett till att många besökare  kommit för att beskåda vattenfallen, framför allt Ristafallet och Tännforsen. Mathilde Vos på Ristafallets camping & restaurang bekräftar detta:
– Ja, i vanliga fall kommer det turister på helgerna. Nu ser vi att det är många bilar på vardagarna också, speciellt på kvällarna. Väldigt många som bor i kommunen kommer för att beskåda de enorma vattenmassorna.
LOTTE MJÖBERG
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)