VALLRUN (JT)
I skuggsidan av Åkersjön ligger snösäkra byn Vallrun. De som bor här tycker inte att så många vet var byn ligger, att den är lite anonym. Men den som stannar här inser snabbt att byn är allt annat än anonym.
– Vi är fyra kvinnor mellan 80 och döden. Vi bor ensamma och håller på. Vi är galna, vi jagar, hugger ved och kör fyrhjuling. Vi är väl en naturkatastrof var och en för sig. Men det är bara sådana vi är, säger Majvor Rask som bor på den gamla fäboden högst upp i byn.
Under senaste stormen i byn fick han som sköter snöröjningen i Vallrun klättra ut genom sitt fönster eftersom dörren var igensnöad. Det berättar Maj-Britt Engelin. Hon blev änka för ett tag sedan och bestämde sig för att flytta till fritidshuset. Längtan efter Jämtland blev nu uppfylld. En bit upp i backen bor Irene Nilsson, hon gillar att skogsbada. Vad det är får du snart veta. Hon har en syster i byn som heter Britt Olsson, varje dag dricker de 11-kaffe med varandra.
–  Den längsta relationen har man till sina syskon, säger Irene Nilsson.
Hon är också den som brukar hämta posten till Majvor Rask som bor på fäboden. Till Majvor kan man köra bil på sommaren men inte på vintern. Majvor tar skotern ner till Irene där hon har bilen parkerad.
– Du kan inte tro vad man är motorintresserad i denna by, säger hon.
Insnöade eller inte så är Vallrun en by med fyra väldigt aktiva kvinnor. Fyra kvinnor som bor precis där de vill och gör vad de vill.