Och idag börjar Kindbergrättegången

Plötsligt övergick sommaren till höst. Pang så där bara. Men inte ska man klaga på en sommar som varit en perfekt mix av väder. Något som inte minst våra bönder behövde.

Vår påverkan på miljön ändrar klimatet. Hur och vad ska man göra för att förhindra utvecklingen är svårt att förstå som privatperson. Plastkassen är lika miljövänlig som papperskassen. Bomullskassen är rena miljödöden och måste användas 2000 gånger för att ge ett positivt miljöavtryck.

Att flyga till Kanarieöarna ger en flygbränsleförbrukning på 100-200 liter per passagerare. I hela Sverige förbrukar vi 48 miljoner liter olja per dag. Flygskam får människor sluta flyga.

Samtidigt visar studier att om några år kommer den digitala kommunikationen att ge större utsläpp av drivhusgaser än all flygtrafik. Streamad film är speciellt energikrävande. Flygskam blir Netflixskam?

I miljödebatten har vi helt fel fokus. Det är inte vi, den lilla människan som är miljöboven. Det är de stora företagen. Google, Facebook, HM. IKEA, Singapore Airlines eller för den delen Viking Line som är de stora producenterna inte bara av varor och tjänster eller transporter utan också av stor miljöpåverkan. Och då kan vi direkt säga att billig tillverkning i Kina och andra lågprisländer är uteslutet.

Här hemma hettar det nu till i Kindbergaffären där rättegången börjar idag i Härnösand. Ser att konkurrenterna ska köra livebevakning av den. Vem har tid och ork att sitta och följa den?

Inte allt för sällan verkar mediaföretagen göra saker för att det går. Inte för att det efterfrågas. Vi kommer att ge er ett ordentligt referat i veckans tidning. Det tror jag räcker för de flesta. Jag ska redan nu göra en kvalificerad gissning. Kindberg förklaras skyldig och döms till 3 års fängelse.

JT är den enda 100 procentiga lokaltidningen i länet. Därför kommer vi att från detta nummer börja köra lokala serier. Och vi börjar med en serie som utspelar sig i Strömsundstrakten. Eftersom vi är ett expanderande företag söker vi journalister och säljare. Intresserad?
Mejla mig.
ralph@jamtlandstidning.se