KLÖVSJÖ(JT) Linnea Olander från Klövsjö är med sina snart 15 år möjligtvis länets yngsta filmskapare. I sommar spelar hon in sin egen film ”Om du dödar dig själv tar du allt jag har”. Det gör hon med hjälp från Filmpool Jämtland.
Filmintresset fick Linnea när hon var i tioårsåldern. Det var genom Youtube, där hon såg så kallade speedpaint-videos (filmer där människor tecknar och snabbar på uppspelningshastigheten). Sedan började hon göra egna sådana redan innan hon kom i kontakt med Filmpool Jämtland.
Filmens titel, ”Om du dödar dig själv tar du allt jag har”, kom Linnea på i september förra året. Hon har sedan byggt manuset utifrån den. Handlingen kretsar kring tonåringarna Theodor och Sandra och temat är kärlek, familjeproblem och psykisk ohälsa.
– De har börjat på samma gymnasieskola och vill träffas utanför skolan. Men de hindras av Theodors pappa som blivit alkoholiserad efter att mamman dog när Theodor var fyra år.
–När de båda får chansen att prata om hur Theodor mår, får Sandra reda på att hans press hemifrån är mycket större än vad hon trott, berättar Linnea.
Linnea ritade upp filmens dramakurva under en bildlektion i skolan och det var sedan den hon visade för Filmpool Jämtland. De nappade direkt och ville genomföra inspelningen av filmen. Genom Filmpool Jämtland har Linnea fått kontakt med kameraman och ljustekniker, hon har även fått lite skrivtips till manuset samt getts möjlighet att annonsera efter skådespelare genom Filmpools Facebooksida. Nu är alla roller fyllda utom en; den som huvudkaraktären Theodor.
–Om man är intresserad av att vara med får man gärna höra av sig till mig på kortfilm.olander@gmail.com, säger Linnea.
Inspelningen kommer ske mellan den 14-16 augusti i Östersund och Klövsjö. Fram tills dess håller Linnea mejlkontakt med skådespelarna, som redan fått manus för att repetera in det. Innan inspelningen kommer de inblandade att träffas på Filmpool Jämtlands kontor för att lära känna varandra och repetera. Linnea kommer sedan att klippa filmen mestadels själv, men hon vet inte riktigt hur lång tid det kommer ta.
Något som Linnea däremot vet, är att den nervositet som funnits tidigare i år inför inspelningen numera är som bortblåst.
– Då tänkte jag mycket “inte kan väl jag göra det här”, men nu tänker jag mest att “det här är väl inte så farligt” och att “jag vill göra mer”. Jag känner redan nu att jag vill göra större projekt i framtiden, förklarar Linnea.
“Om du dödar dig själv tar du allt jag har” kommer bli ungefär 15 minuter lång. Linnea har fått korta ner manuset för att filmen ska passa kriterierna för filmfestivalen Novemberfestivalen. Men den måste hon vänta till nästa år med att anmäla filmen till, då hon än så länge själv är för ung.
Johanna Grip
Linnea Olander från Klövsjö är knappt 15 år och regisserar redan egna filmer.