ÖSTERSUND (JT). Ulf Sjöblom, 67 år, Östersund, bor i ett 1950-tals museum. Hela hans kedjehus i Torvalla är fullt av prylar från mitten av förra seklet.
–Jag har samlat i 25 år och nu börjar jag bli nöjd med mitt hem, säger han.
Det var för 25 år sedan som Ulf Sjöblom satt och bläddrade i en motortidning. Längst bak i tidningen fanns en massa småannonser. En av annonserna handlade om en stor radiogrammofon från 1950-talet, som fanns i Motala. Ulf hade länge sökt efter en sådan apparat och nu hade han chansen, så han drog ner till Motala och radiogrammofonen blev hans.
–Det var så det hela började och jag samlade på mig mer och mer prylar från 1950-talet och nu är huset fullt, skrattar Ulf.
Fullt är ingen överdrift. Överallt i kedjehuset i Torvalla står det 50-talsprylar. Det är bara sängen i sängkammaren som är något mer modern.
–Mina kompisar säger att jag bor i ett museum och jag kan bara hålla med. Det här med att samla gamla saker är nu min största hobby, säger Ulf.
Om man börjar med Ulfs vardagsrum så är det första man ser en gulröd bensinpump som står bredvid en soffa, gjord av bakdelen av en Oldsmobile från 1959. I ena hörnet står en fullt fungerande jukebox som innehåller 100 skivor för alla smaker, fast i ärlighetens namn är mest den musik som Ulf gillar och då är det förstås rock från 1950-talet.
I ett annat rum, som Ulf kallar spelrummet, står ett flipperspel och en enarmad bandit.  Alla maskiner som Ulf har skaffat har varit i halvdåligt skick när han har fått tag i dem, men alla är nu helrenoverade och Ulf har lagt ner många timmar ute i garaget för att fixa sina maskiner till nyskick.
I köket har Ulf ett bord med fyra stolar som tidigare har stått på någon hamburgerbar i USA. Alla köksprylar i bänken är också 50-talare.
I hela övervåningen är det likadant. Allt är gamla grejor.
–Det är bara bilen i garaget som inte är 50-tal. Det är en Chevrolet Impala från1960, så det är nära i alla fall, skrattar Ulf.
Ulf har en särbo, men hon vill inte bo med Ulfs alla prylar.
–Det kan ju tyckas märkligt, säger Ulf, men oftast bor jag hos henne ute på Frösön.
Kedjehuset i Torvalla blir mer och mer en utställning. Så är jag förstås mycket ute i garaget där och mekar med bilen.
Är det många som kommer för att titta på dina prylar?
–Ryktet har spridit sig, så nu kommer det folk flera gånger i veckan. Men det är bara trevligt, det gäller bara att ha kaffepannan varm.
Var har du fått tag i dina prylar?
–Runt hela landet. Jag har jobbat som långtradarchaufför och ibland har det passat att jag köpt med mig någon pryl där jag haft någon körning. Om vi tar köksbordet från USA så hittade jag det i Rättvik. Bensinpumpen kommer från Svenljunga, jukeboxen från
Örnsköldsvik och parkeringsautomaten har stått i Lund.
Ulf går han ut i garaget för att putsa på någon detalj på bilen. Det har han gjort i tio år nu och därför har han fått ett flertal priset för sin glänsande Cheva, som är i bättre skick än när den var ny.