Ingen skitsak – Miljövänligare och effektivare än dagens alternativ

ÅS (JT) Elina Norgren och Malin Lassila är 18 respektive 20 år och går sista året på Dille Naturbruksgymnasium i Ås. De har kommit fram till att det finns mycket att förbättra kring utrustningen inom hästsporten.
När de skulle starta sitt UF-företag (UF= Ung Företagsamhet) fanns det inga tvivel på vad de ville göra. De ville skapa en miljövänlig produkt som påtagligt skulle underlätta arbetet i stallet.
Norgren och Lassila har båda ett stort intresse för hästar och går därför inriktningen Islandshäst. Under utbildningen har tjejerna successivt uppmärksammat en del problem som finns inom hästsporten. Ett av dessa är grepen som används för att mocka hästboxar. De har iakttagit att det är för långt mellanrum mellan “taggarna” på grepen. Det här gör det ineffektivt att få upp allt träck, alltså hästens avföring. Den vanliga grepen är även gjord av plast vilket har en negativ miljöpåverkan. I arbetet går även onödigt mycket spån till spillo, då det är svårt att separera från hästars träck. Därifrån uppstod idén till en ny modell av grepen. En idé som nu har blivit till verklighet, då tjejerna har startat företaget Elma Grepen UF.
Elma Grepen som är gjord av rostfritt stål, aluminium och återvunnet plast är snart redo för produktion. Grepens huvud är öppnings- och stängbar och ska enkelt gå att styra uppe vid handtaget. Överdelen på huvudet och de mindre hålrummen mellan taggarna gör det mer effektivt att få bort avföringen. Mängden spån som följer med avföringen minskar också, vilket betyder minskade kostnader. Elma Grepen väger inte mycket mer än en vanlig grep, vilket gör den lättsam att använda och ergonomisk i arbetet.

Här färdigställde de unga företagarna mekaniken bakom prototypen av grepen. Det är det som har varit svårast hitintills.

– Vi har fått mycket positiv respons kring vår produkt, vilket vi tycker är hur roligt som helst.
Hitintills har allt gått bra under deras UF-år. Det hästtjejerna tycker har varit det klurigaste är att få till mekaniken bakom grepen på ett smidigt sätt.
– Vi har fått mycket hjälp och stöttning från vår rådgivare Niclas Höglund. Han har varit ett välbehövligt bollplank och företaget han jobbar på, Fjällnära Jämtland har även sponsrat oss med företagströjor, berättar Malin Lassila.
Framöver hoppas tjejerna att kunna nå ut med deras spännande innovation till så många hästägare som möjligt.
– Utvecklingen av de befintliga produkterna inom hästsporten har stannat av. Det här trots att de tydligt finns saker att göra för att få redskapen mer effektiva och miljövänliga. Det här vill vi ändra på. Elma Grepen är därför ett steg i rätt riktning, säger Malin och Elina instämmer.
SARAKAJSA HERMANSSON
[su_divider text=”Tillbaka till sidans topp” divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna artikel och många andra går att läsa i senaste numret av Jämtlands Tidning (Obs! Kräver inlogg!)