Påskfirare räddar läget i Härjedalen men katastrof i norr

FUNÄSDALEN (JT) På måndagsmorgonen stängdes gränsen mellan Norge och Sverige. Vilket leder till ett rejält tapp för handlarna i Funäsdalstrakten.
– I dag har vi inte haft en enda norrman här, säger Märta Jonasson på Hamra Livs i Tänndalen.
I Funäsdalen var det full fart från onsdag till fredag förra veckan, med många shoppande norrmän. Det var inte någon hysterisk bunkring utan mer en rejäl ökning av det totala antalet kunder från grannlandet.
– Vi toppade på torsdagen, berättar Daniel Lundquist butikschef på ICA Supermarket i Funäsdalen.

– Vi toppade på torsdagen, berättar Daniel Lundquist butikschef på ICA Supermarket i Funäsdalen, men i lördags var det helt lugnt, tillägger han.

– Det var dött i hela byn i lördags, berättar Anders Dahlsten chef på Coop Funäsdalen.
Hamra Livs, som återöppnade i julas i nybyggda lokaler, satsar just på kunder från Norge.
– Det har gått bra detta första kvartal, bättre än jag räknade med, det vore trist om stängningen av gränsen skulle vara länge, säger Märta.
– Det är klart att det blir en nedgång speciellt om gränsstängningen varar över påsken, menar Anders Dahlsten.
Många äldre personer har lämnat storstäderna för att tillbringa den närmsta tiden i sina stugor i Funäsdalstrakten, vilket ger ett ökat underlag för butikerna där­­.
– Vi förbereder oss för en normal påsk. Det vore ju helt negativt om vi inte var förberedda. Kommer det lite folk får vi ta smällen då, säger Daniel Lundquist.
I nuläget tror ingen av de handlare JT talat med att nedgången kommer att leda till varsel.
JOHANNES ADOLFSSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Daniel Lindgren, Gränsbua konstaterar att gränshandeln dog över en natt
Foto: Inger Kraft Etzler

85 procent av handeln  borta i Gäddede

GÄDDEDE (JT) Alla gränsövergångar mellan Norge och Sverige har stängts med hänsyn till coronasmittan. Skoterlederna stängdes redan på måndagen. De skärpta gränskontrollerna drabbar gränshandeln hårt. På Gäddede Camping har de bofasta norska medborgarna packat ihop och farit tillbaka över gränsen.
– 85 % av köpkraften försvinner när gränsen har stängt, säger Daniel Lindgren på Gränsbua i Gäddede.
– Det går inte att ha samma sortiment och öppettider längre. Jag måste permittera personal. Det går inte att driva butiken utan kunder. Vi har möte i morgon tisdag med personalen för att diskutera igenom situationen hur vi ska ta oss vidare. Jag vill inte varsla och avskeda, utan vill behålla min personal. Det handlar om att överleva långsiktigt och ha ekonomi för framtiden. Som väl är har vi klarat av en stor investering förra året. Ett år bakåt hade vi 78 miljoner i omsättning, vi har märkt effekt av ombyggnaden. Men Gränshandelsbutiken och efterfrågan på den tjänsten har dött över en natt. Bara på flyktingloppshelgen tappade vi 2,5 miljoner när loppet ställdes in. De två bästa veckorna ligger framför oss, veckan före påsk och påskveckan. Det här var det sista jag tänkte skulle hända här uppe i norr, säger Daniel Lindgren.
Blåsjöfjälls Livs är en mindre ICA-butik och ligger i Stora Blåsjön.
– Det har varit bra försäljning över helgen, men det blir en kännbar situation och jag hoppas att det inte varar så länge. Det känns lite tokigt att våra grannar Norge stänger, men det är bara att gilla läget, säger Monica Moberg, butiksägare.
– Lite beredd var jag ju. Campingen har 25 platser för helårsboende från Norge. Jag umgås dagligen med norrmän så jag har hört både rykten och spekulationer om vad som kunde hända när Danmark stängde sina gränser. Ekonomiskt blir det ett jäkla avbräck och det har varit jättemånga avbokningar. Det är synd och surt, men man får snåla. Det finns alltid saker att göra på en camping, men det har ju inte med intäktssidan att göra. Jag hoppas att riksbankschefen håller vad han lovat. Det kan också ha en positiv effekt i framtiden, så att fler turistar i Sverige, säger Lili-Marie Wassdahl en av ägarna till Gäddede Camping och Stugby.
INGER KRAFT ETZLER
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)