ÖSTERSUND(JT) Rekordlångt pridetåg med tusentals deltagare tågade för öppenhet och tolerans i ett soligt Östersund.
”Störst av allt är kärleken” stod det på Svenska kyrkans nyckelband som frikostigt delades ut i Badhusparken under lördagens extra stora firande av Pride i Östersund. Svenska kyrkan och ett stort antal andra organisationer, som Navigatorcentrum och ABF, var med och stod upp för allas lika värde och den gränslösa kärleken när staden fullkomligt exploderade i regnbågens färger. Innan det rekordlånga Pridetåget med omkring 5000 personer fyllde gatorna minglade folk kring organisationernas stånd och tält. Samtliga organisationer deltog även i paraden med färgglada banderoller och plakat. Antalet tågande, dansande och sjungande kärlekskämpar var mer än dubbelt så många som på fjolårets Pridefestival. En betydande orsak till att årets tillställning, med temat bemötande, blev mer folklig och mer färggrann är att Östersund Pride slogs ihop med samernas Sápmi Pride som varje år firas på olika orter i Sverige och Finland.  Tack vare hopslagningen av de två evenemangen fick hela stan chansen att känna den vackra starka sammanhållningen och krossa fördomar som lever kvar på grund av historiens mörkare vingslag.
I tåget fanns ett gäng representanter från Region Jämtland Härjedalen som med mycket glädje och stolthet berättar att två av deras mottagningar blivit HBTQ- certifierade. Det betyder att personalen på mottagningarna har utbildat sig och fått bättre och ökad kunskap om homosexuella, bisexuella och transexuellas levnadssituationer och livsvillkor. De har påbörjat ett förändringsarbete för en öppen och inkluderande miljö där homo, bi, och transexuella personer känner sig välkomna. Mottagningarna det rör sig om är ungdomsmottagningen och könsidentitetsmottagningen.
Maria Lindgren är samordnare för arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Hon och hennes kollegor Sofia Kling och Daniel Sandqvist talar om att HBTQ-personer mår sämre psykiskt och hur alla som redan tidigare tillhör någon av samhällets minoritetsgrupper kan behandlas av omgivningen idag.
–Att vara samisk HBTQ-person tillför ytterligare dimensioner till vem du är men också till vilka utmaningar du måste hantera. Du kan behöva komma ut två gånger, både som same och HBTQ-person, till exempel inför din läkare, menar Sofia som är utvecklingsstrateg för samisk hälsa.
Daniel Sandqvist har arbetat på könsidentitetsmottagningen sedan 2012. Han berättar hur situationen ser ut för transexuella i nuläget.
–Det är en grupp där det finns allvarliga brister när det gäller den psykiska ohälsan. Det är många självmord bland transsexuella. Därför är det viktigt att bevara vår verksamhet som är superspecialicerad för den här gruppen. Det krävs ett kompetent omhändertagande. Det finns inte så många könsidentitetsmottagningar utanför storstäderna. Vi är stolta över att ha en sådan verksamhet här, säger Daniel som också berättar att de har möjlighet att ta emot patienter från andra delar av Sverige eftersom köerna är korta.
Maria Lindgren trycker på att det är viktigt att öka medvetenheten och kunskapen om normer och HBTQ-frågor på fler mottagningar och att arbetet kring detta ständigt behöver hållas levande. Hon säger att det är en lång väg kvar att gå men hon tror på att fler verksamheter kommer att visa intresse för HBTQ-utbildning. Många kom förbi regionens tält för att lyssna och diskutera.
–Vi har haft jättebra uppslutning från personal från hälso- och sjukvården. Det är jätteroligt att befolkningen kan möta olika typer av kompetenser här i vårt tält, säger Maria.
TEXT & BILD
Stina Millner Palmqvist
[vfb id=1]