Fyra gånger fler besökte Döda fallet än thailändska paviljongen

HAMMARSTRAND(JT) Mer turister och mer hemvändare har besökt Ragunda kommun sommaren 2019. På Näringsliv och Utvecklingsavdelningen vid Ragunda kommun arbetar Robert Falk som kan berätta mer om den gångna sommaren.
Sommarens siffror visar på 33000 besökare vid Döda fallet och 8000 vid thailändska paviljongen.
– Det har varit en jättebra sommar, framförallt våra evenemang här i kommunen som har varit väldigt välbesökta. Vi har ju bland annat haft Dunderklumpen som för andra året i rad var utsåld med föreställningar i Döda Fallet, vi har haft en mängd auktioner som har varit välbesökta inte minst Auktionssommar i Böle med TV-inspelning. Sommar Caféerna har dragit otroligt mycket folk, och vi ser också en trend med mycket mera husbilar och husvagnar som ökar otroligt mycket.
Hur är det då med lokalbefolkningen är dom lika trogna gäster på era arrangemang?
– Visst är lokalbefolkningen med på de här arrangemangen, men det är ju klart vi är ju en liten kommun så vi behöver få hit turister och besökare och gäster. Jag tror att den här trenden med att man semestrar mer och mer i Sverige och i närmiljön har slagit igenom ordentligt det ser vi med många besökare, menar Robert Falk.
Den thailändska paviljongen har ju under många år varit ett problem, vad är planerna för den?
– Vi har bra kontakt med den thailändska ambassaden som ju är den officiella kanalen för att utveckla den. Där har vi nu haft och har ett antal möten som varit bra och nu i höst har vi ytterligare ett möte där vi då ska sätta den här nya organisationen det är tanken.
Döda Fallet hur har det fungerat i sommar då? 
– Det har fungerat utmärkt inte bara när man spelat Dunderklumpen, nu blir det ju inte något mer med Dunderklumpen men i stället kommer Estrad Norr att sätta upp en nyskriven teaterföreställning som heter ”Lapp-Nils”, som handlar om väldigt folkkära och välkände folkmusikern och spelmannen och det ska bli jättekul, menar Robert Falk.
Hur är det Robert, andas ni optimism inför framtiden turist och besöksmässigt i kommunen?
–Det gör vi absolut! Och sedan har vi utmaningar också förstås  som över allt annars men vi hoppas att vi mer och mer kan jobba med olika evenemang som vi ser drar mycket folk. Men det är också viktigt att vi ordnar förutsättningar med boende, och med matställen och service i övrigt, menar en hoppfull Robert Falk.
Även inom hembygdsrörelsen ser man positivt på sommaren och den allmänna uppfattningen är att det har varit mycket mer av turister och framförallt hemvändare som besökt Pålgård och Hembygdsgården i sommar. Hembygdsföreningen som denna sommar firade sin 90-årsdag med en spektakulär föreställning med en rundvandring, 90 år på tre timmar! Man inledde med att på brokvisten till hembygdsgården bilda föreningen 1929, därefter kunde man på ett fantastiskt sätt följa utvecklingen fram till 2019.
LENNART HOBRING