Tapp på upp emot 50 procent

HAMMARSTRAND (JT) Värmen satte rejäl fart på Stefan Sandbergs bisamhällen. Men det kommer inte räcka för att rädda säsongen.
– Jag kommer att tappa 50 procent. Och det är på grund av hur maj såg ut, säger han.
Jämtlands Tidning har fått kontinuerliga uppdateringar av biodlaren Stefan Sandberg i Hammarstrand sedan i maj. Det har minst sagt varit tvära kast.
Det började katastrofalt.
“Av 50 samhällen så är det bara 8 stycken som ser ganska bra ut”, sa Stefan Sandberg i början av juni efter en iskall maj.
Därefter blev det ett rejält omslag i vädret, som också har haft effekt.
– Det tog en jäkla fart med värmen i juni. Men problemet är att det gick så snabbt. Mjölkörten som brukar komma i mitten av juli blommar redan. Samtidigt så har bisamhällena har inte hunnit byggas upp tillräckligt mycket för att kunna dra nytta av värmen, säger Stefan Sandberg.

”Det är fruktansvärt tufft att vara biodlare i Jämtland. Just nu har jag ett 60-tal bisamhällen, men ska jag överleva på det så måste jag upp i 300 samhällen”, säger Stefan Sandberg. FOTO: Privat.

Anledningen till det är förstås maj månad.
– Uppbyggnadsfasen är i maj, därefter ska det vara fullt ös i både juni och juli. Men så kall som maj var nu så går det inte att reparera det.
Hur lång är säsongen för dig?
– Om tre veckor, i slutet av juli, så slutskattar jag. Det ska vara klart innan augusti och därefter sockrar jag in dem för vintern.
Stefan Sandberg räknar redan nu med ett stort tapp i försäljningen.
– Jag kommer att tappa 50 procent av produktionen. Och det är på grund av hur maj såg ut.
Stefan Sandberg har länge haft planer på att leva på sin biodling, men nu ser planerna ut att läggas på is.
– Det är fruktansvärt tufft att vara biodlare i Jämtland. Just nu har jag ett 60-tal bisamhällen, men ska jag överleva på det så måste jag upp i 300 samhällen. Det är investeringar på 5,5 miljoner. Men får du ett dåligt år som nu, så är det omöjligt att expandera. Nej, jag får nog fortsätta att harva på så här, säger han.
Men du lägger inte av helt?
– Nej, det kommer jag inte att göra. Det är jag för tjurig för.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)