ÖSTERSUND(JT) För en dryg månad sedan berättade piloten Terje Langsaeter om stora brister på Direktflyg/AIS Airlines som trafikerar bland annat Sveg och Östersund.
Nu har Transportstyrelsen startat en utredning.
– Vi ser väldigt allvarligt på de här uppgifterna, säger Staffan Söderberg som är sektionschef på Transportstyrelsen.
Det var i en artikel i Jämtlands Tidning som den rutinerade flygkaptenen Terje Langsaeter kom med massiv kritik mot flygbolaget AIS Airlines.
Enligt Langsaeter lyfter flygplan från bland annat Sveg och Östersund trots tekniska brister och trots dåligt väder. Han berättade också att piloterna inte får skriva i loggboken om tekniska brister.
Själv vägrade han flyga en gång.
– Ja, det var en morgon i Östersund. Jag såg att det fanns ett läckage och att det var något fel på huvudhjulets ben. Jag sa att jag vägrade att sätta mig och flyga det planet. I stället fick jag stanna i Östersund med två dagars löneavdrag, berättade han i artikeln.
Han lämnade in en orosanmälan till Transportstyrelsen som nu agerat.
– Det jag kan säga om anmälan är att den innehåller de uppgifter som ni har berättat om i Jämtlands Tidning. Det är ett nederländskt bolag så ansvaret ligger på myndigheter där att utreda. Men eftersom de flyger svenska medborgare från svenska flygplatser så är det ett ärende även för oss. Vi jobbar med det här tillsynsärendet just nu och har bland annat gjort flera rampinspektioner på bolagets flygplan. Vi har också kontakt med den nederländska flygsäkerhetsmyndigheten som utreder från sitt håll, säger Staffan Söderberg på Transportstyrelsen.
Skulle du kalla det för ett vanligt ärende?
– Nej, det kan man inte säga. Det är ett ovanligt ärende eftersom misstanken är att det skett systematiskt. Nu lyfter vi på varje sten. Vi ser väldigt allvarligt på det här.
Vad händer nu?
– Vi fortsätter med våra rampinspektioner. Det handlar bland annat om att vi tittar till flygets status, att loggtiderna stämmer och att piloterna har rätt certifikat.
Enligt Transportstyrelsen kommer det att ta några veckor innan man tillsammans med den nederländska flygsäkerhetsmyndigheten kan komma med ett utlåtande.
– Det handlar om flygsäkerhet och naturligtvis vill vi inte att det ska ta så lång tid utreda det här. Men det behövs nog någon vecka till innan vi är klara.
Vad händer om det visar sig att det är så illa som anmälan säger?
– Då meddelar vi till Trafikverket att det handlar om ett grovt fel av yrkesutövning och då har Trafikverket rätt att stoppa deras uppdrag. Om de nederländska myndigheterna kommer fram till att det har varit grova brister så riskerar bolaget att bli av med sitt tillstånd. När det gäller flygsäkerhet så har vi inga gråzoner. Då är det svart eller vitt.
Då Jämtlands Tidning kontaktade flygbolaget AIS Airlines för en månad sedan slog de ifrån sig av kritiken.
– Vi på AIS och alla piloter som anställs genom oss är skyldiga enligt lag och europeiska luftfartsbestämmelser att rapportera tekniska problem och även logga dem. När tekniska problem gör planet osäkert att flyga är kaptenen skyldig att avbryta flygningen tills vi har löst problemet. Det går aldrig att förhandla om säkerhet. Vi vet inte varför din källa kommer med felaktiga fakta, men vi tackar dig för att du kontrollerar sanningen, sa Nicole Sheffer på AIS Airlines.
Patrik Sjöö
Transportstyrelsen utreder nu säkerheten hos Direktflyg/AIS Airlines efter anmälan från flygkaptenen Terje Langsaeter