BRÄCKE (JT) Polisstationen i Bräcke stängde 2015 och har stått tom sedan dess fram till att kontraktet löper ut kommer hyran för de oanvända lokalerna att ha kostat nästan två miljoner kr.
I sommar stängde Swedbank sitt lokalkontor. Vad blir kvar av våra viktiga samhällsfunktioner på landsbygden? Hur tacklar politikerna detta?
Frågorna bland Bräckes kommuninnevånare är många över vad morgondagens landsbygdskommuner ska ha kvar av samhällsviktiga funktioner. Att inte ha kvar polisstationen i Bräcke tvingar befolkningen till långa och onödiga resor. För att till exempel få ett pass eller en vapenlicens utfärdad måste man åka till Östersund eller Ånge i grannlänet Västernorrland. Fler och fler viktiga samhällsfunktioner försvinner från länets småorter och finns det inte till exempel poliser utposterade tror många länsinnevånare att man kommer få se hur kriminaliteten ökar ute på landsbygden.
– Vi försöker få poliser ute på landsbygden men tyvärr så är det lättare att få poliser till Östersund och Åre. Vi har problem med bemanning i både Ragunda kommun och i Bräcke kommun. I Hammarstrand disponerar vi ett par rum för polisärt arbete ibland och i Bräcke finns stationen kvar ännu, säger Peter Moberg, områdeschef för polisen i Östersund, Ragunda och Bräcke kommuner.
Polisen i Jämtland har nu en kostnad på 474 000 kronor om året i hyra och när kontraktet på fastigheten i Bräcke går ut 2019-06-30 vet ingen hur det går. Risken är att det blir som i Hammarstrand med något enstaka rum vilket polisen disponerar. Den totala kostnaden för att inte utnyttja lokalerna hamnar i så fall på 1 896 000 kronor.
JT frågade Jan Persson, boende i Bräcke kommun, hur han som privatperson ser på bristen av poliser.
– Enda gången det är poliser här i Bräcke är på motorklubbens cruisingkväll. Då finns det mängder av dem på byn. Jag tycker att kommunen skulle betala för ett par polisers utbildning mot att de jobbar några år i kommunen, säger Jan Persson.
Tyvärr så är det pengar i lönekuvertet som styr även poliser och en ännu viktigare sak är arbete och bostad åt en medföljande partner för en polis i en glesbygdskommun.
– Jag jobbar som polis i Norge nu och det är bättre betalt än i Sverige och ska man flytta måste ju frugan ha jobb också. Nu har jag familj och barn så en flytt till Gimdalen i Bräcke kommun är inte aktuell i dagsläget. Men man vet ju aldrig, säger Fredrik Olsson, bördig ifrån Gimdalen.
Politikerna i Landsbygdens framtid i Bräcke säger så här om polisfrågan:
– Det är oerhört allvarligt att landsbygden drabbas av nerdragning av dessa samhällsfunktioner. Eftersom det inte är kommunala angelägenheter kan inte kommunen styra över vare sig polisen eller banken. Däremot tar vi alltid upp frågan i BRÅ (Brottsförebyggande Rådet), att det ska finnas poliser som regelbundet patrullerar i kommunen, vilket polisen också hävdar att så sker, enligt de medborgarlöften polisen kommit överens om med medborgarna i Bräcke kommun, säger Barbro Norgren för Landsbygdens Framtid i Bräcke.
– Polisstationen stänger, banker stänger, vad stänger härnäst? Landsbygdens små samhällen dör när viktiga samhällsfunktioner försvinner. Det är nog nödvändigt att kommendera ut poliser till småorterna. Detta för att alla inte kan vara i Östersund eller Åre, säger Ove Kjellberg, vice ordföranden i Företagarna i Bräcke.
PER ”RÄVPER” ANDERSSON