FYRÅS (JT) De flesta snöskoterfrälsta har säkert vid något tillfälle använt sig av företaget Tobes slitstarka klädsortiment. Företaget som redan gjort sig ett namn i Nordamerika, Kanada och vissa delar av Europa är nu redo för nästa steg – att erövra på hemmaplan.
Någonstans i Fyrås, närmare bestämt Solberg, huserar i byggnad 504 företaget Tobe.
Företagets kontor ligger på samma tomt som grundaren Tomas Berntssons familjegård och är en omgjord ladugård med stora öppna ytor, högt i tak med rejäla trägolv, väggar och panoramaliknande fönster. Tankarna får en genast osökt att tänka på timmerkoja och skogsliv. Komattan som är placerad mitt i rummet förstärker de hela.
För undertecknad som hade lite svårigheter att hitta dit, informerar om att en skylt eller två kanske vore på sin plats så folk vet vart de håller hus.
– Jag har påpekat flera gånger förut att vi borde köpa vägskyltar. En vid E45:an, en vid vägskälet precis innan man ska svänga in till oss och en alldeles utanför byggnaden, säger Alex Bågling, designer och produktutvecklare på Tobe.
– Jag satte faktiskt upp en skylt på baksidan, poängterar Tomas Berntsson, varpå alla utbrister i skratt.
Det går inte förneka att det här är ett gäng som har roligt ihop.  Tobe har i dagsläget 11 anställda, varav några verkar i USA. Kläderna designas, produktutvecklas och planeras i lilla Solberg utanför Hammerdal för att sedan tillverkas i Kina. Trots att företaget omsätter närmare 30 miljoner per år så har de jobbat i det fördolda jämfört med de andra stora företagen i Strömsunds kommun.
 
TEXT & BILD
LINA WAHLNEMO
Läs hela reportaget i Jämtlands Tidning
[vfb id=1]