Och nu vänder det?

Priserna har haglat över länets medievärld det senaste året.
I mångt och mycket en Kindbergeffekt.
Daniel Kindberg är nu tillsammans med ytterligare en annan person delgiven misstanke om mutbrott. Något som skedde under hans tid som VD för Östersundshem.
Östersunds-Posten utsågs förra året till Årets Redaktion på galan Årets Dagstidning.
Det för sina avslöjande kring Kindbergs affärer.
ÖP:s reporter Linda Hedenljung fick Per Wendels pris 2019 och utsågs dessutom till Årets Sportjournalist 2019 för sina artiklar om Kindberg.
I veckan utsågs lokala medieprofilen Jens Ganman till Årets Svensk.
Juryns motivering:
”2019 var året då Årets svensk kunde säga »Vad var det jag sa?«. Han är en mångsysslare, som givit pudelrocken ett skönlitterärt ansikte och gjort cirkeldiagrammet till ett satiriskt bräckjärn. I ett land där etikettsreglerna ofta trumfar sakfrågorna tvingar han oss att konfrontera vårt eget hyckleri och ger en röst till dem som inte äger offentligheten. På frågan »vem ska granska granskarna«, svarar han glatt »jag!«. Tonläget är högt och skruven rejäl. Viljan att med hjälp av humor och envishet komma närmare sanningen kan ingen ta miste på. Årets svensk är Jens Ganman”.
En utmärkelse som placerar honom i ett illustert gäng med bla Refaat El-Sayed, Ebbe Carlsson, Hans Holmér och Ludmila Engqvist.
I denna länets pris och utmärkelsestorm från stockholmsbaserade medier och mediepersoner väntar jag själv nu bara på en nominering till Jerringpriset!
Regionen räknar om budgeten för 2020. Istället för en förlust på nästan 80 miljoner räknar man nu med ett plus på ca 100 miljoner kr.
Det på grund av extra bidrag från Staten och ändringar i skatteutjämningssystemet.
Faran är dock långt ifrån över. Regionen är fortfarande sämst i klassen och har ett ackumulerat underskott på 1,6 miljarder. Vägras nya lån och har dålig likviditet.
Men för första gången på över tio år pekar siffrorna i rätt riktning.
För 75 år sedan befriades Auschwitz av sovjetiska soldater.
Låt oss aldrig glömma hur människor som såg sig som förmer än andra kunde behandla judar, romer, homosexuella och handikappade.
Det började med att göra skillnad på folk och folk och slutade med folkmord.
Förhoppningsvis har vi lärt av historien.
RALPH RENTZSCH
[su_divider text=”Tillbaka till sidans topp” divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Läs denna ledare och alla artiklar i senaste e-tidningen! (Obs! Kräver inlogg)