SKÅLAN (JT) Med uppfinningsrikedom och ett stort driv utvecklas byn Skålan. Därför är det inte konstigt att det är just här som en helautomatiserad livsmedelsbutik ska öppna nästa år. Den kommer att vara öppen dygnets alla timmar, året runt och är dessutom klimat- och energismart.   
– I Skålan jobbar man tillsammans, säger Bengt Karlström kassör, i Skålans byaråd.
Det är fantastiskt vad Skålans by gjort tillsammans, de har gemensamt eget vatten från en kallkälla, egen förskola och fritids, egen fiberförening, gatubelysning, badplats, skidlift och tennisbana. Multisporttävlingen CYPAKUTSI har drivits varje sommar i över 20 år. Vid fotbolls-VM visades matcherna på Bönhuset på storbildsduk. Skålans byaråd skänker till och med bort tomter om någon vill bygga hus här. Sedan mataffären lades ner för cirka tio år sedan försvann den naturliga träffpunkten. Skålans byaråd har funderat på alternativa lösningar för att få till en livsmedelsbutik i byn. Sedan några år driver byarådet både förskola och lunchservering i Skålans bygdegård. Här har man satsat på solceller och bergvärme för att kunna samla allt på samma ställe som därmed blir kostnadseffektivt vad gäller energiförbrukningen. Bengt Karlström hörde talas om Robert Iljasson som startat en närbutik utan personal i skånska Viken. Skålans byaråd skickade in ansökan till Länsstyrelsen, EU-landsbygdsprogrammet för ”investeringar i service och fritid på landsbygden”, i mars 2017. Nu får Skålans byaråd erhållit ett bidrag från Länsstyrelsen i Jämtland på 459 000 kronor med villkoret att eget arbete utförs med 51 000 kronor för att bygga upp och driva den första pilotbutiken för självbetjäning 7/24 i Jämtland.
Butiken kommer att vara obemannad livsmedelsbutik där kunderna låser upp butiken med sitt mobila bank-ID, scannar sina plockade varor och betalar med swish eller kortbetalning för att därmed logga ut från butiken med sitt mobila bank-ID och lämna självbetjäningsbutiken med sina nyss inköpta varor. Butiken kommer att vara kameraövervakad. Antalet artiklar kommer att vara lite mer än 1000 stycken.
– Det kommer finnas allt möjligt som mjöl, ägg, frysvaror och grönsaker. Den mat som inte säljs kommer att kunna nyttjas för att laga luncher till förskolebarnen, säger Gillis Wikander, IT-ansvarig i Skålans byaråd.
Inget matsvinn och med ett klimatsmart tänk där solpanelerna som man installerat sedan tidigare, klarar av att försörja både kylar och frysar. För att butiken ska bli energieffektiv kommer frysarna, med teknik från JN Solar AB som levererat solpanelerna till bygdegården, att köras ned till -25 oC eller lägre då det finns ett elöverskott från dessa för att därefter stängas av tills de når en normal frystemperatur på -20 oC. Butiken kommer att vara öppen året runt, dygnet runt.
– Denna självbetjäningsbutik planeras att vara i drift under kommande år men vi kör igång så fort vi kan, säger Bengt Karlström.
Skålans byaråd är nöjda bara butiken går runt ekonomiskt. Gensvaret från byborna har varit väldigt positivt. Sedan finns det bara några saker kvar på önskelistan för Skålanborna.
– Bland annat en automatisk drivmedelsstation och en ladd station nära Skålans bygdegård, säger Bengt Karlström.
TEXT OCH BILD
SUSANNE KVARNLÖF
[vfb id=1]