Gokart och kanot nyheter vid skidtunneln

GÄLLÖ (JT) Efter en försenad start gick skidtunneln med 3,7 miljoner kronor i förlust 2018. I år har verksamheten kommit igång med utökade öppettider och satsningar på kringaktiviteter.
Skidtunneln kom på tredje plats i Skattebetalarnas förenings omröstning om landets värsta slöseri 2018. Samma år gick Mid Sweden 365 AB, bolaget som driver den, med 3,7 miljoner kronor i förlust, efter en försenad start då den inte kom i full drift förrän under våren. Budgeten var baserad på ett besöksantal på 20 000 personer men endast 8 000 uppnåddes. I år räknar man med mer modesta 15 000. När JT:s reporter kommer till platsen en sen eftermiddag i juli står det tre bilar på parkeringsplatsen och en skidåkare finns på spåret i berget.
Men läget är inte fullt så dystert som det kan verka. Efter en timme anländer två skidåkare till och Veronika Eklund som arbetar i receptionen berättar att det tidigare under dagen varit ett tiotal besökare där. Det ger ett besöksantal på cirka 13 personer under fyra timmar, alltså cirka tre nya besökare i timmen. Med de nya öppettiderna som infördes 17 juni är tunneln öppen ungefär 100 timmar i veckan. Med en liknande tillströmning uppnår alltså skidtunneln 300 besökare i veckan vilket på årsbasis blir lite mer än de 15 000 årliga besökare man räknar med 2019. Om nu detta stickprov är någorlunda representativt.
Nu satsas också på kringaktiviteter som kan bidra till att fler väljer skidtunneln som resmål. Redan har en butik öppnat på området som säljer utrustning till skidåkarna samt till jägare. Veronika Eklund berättar också om olika evenemang som anordnas där. Ett exempel från förra veckan är Sockertoppen, ett läger för ungdomar som har diabetes och som samlade 80 deltagare. En oväntat stor grupp är företag som väljer att ha sina konferenser där.
Varför kommer de hit?
-De tycker om miljön här, säger de. Många vill ju kombinera också då en konferens med att man kan ha en friskvård.
Björn Förberger anländer till tunneln tillsammans med dottern Linnéa. De har skidor med sig för att köra ett pass. Björn arbetar som lärare i Torsby men är bördig från Revsund och har ett sommarställe i trakten. Han brukar åka i skidtunneln i Torsby och har även provat den i Gällö förut så han kan jämföra de båda:
-Den här är ju liksom lite plattare då, den i Torsby ganska jobbig. Den här är liksom trevligare att åka i, det känns som om man åker i en isgrotta här. Det är ju vitmålat och så, i Torsby är det mer betong.
Förutom butik finns här tydliga spår av andra kringaktiviteter. Det står flera kanoter på området och Eklund berättar att de ska finnas till uthyrning vid sjön, allt i ett samarbete med Friluftsfrämjandet. En annan nyhet är gokartbanan som ska drivas av Patrick Granberg och ser nästan inflyttningsklar ut.
-Jag tycker att det skulle vara väldigt roligt att ha mer kulturevenemang här. Vi har ju haft ett litet test med tomteorkester, Fria Tomteorkestern som var här en kväll och spelade och då hade vi sådan tur med fint väder och trevliga människor och en jättehärlig upplevelse, säger Eklund och berättar om ett planerat evenemang under hösten som innefattar skidpass på förmiddagen, lunch och sedan yoga på eftermiddagen.
-Någonting för alla tycker jag ska finnas.
TORBJÖRN ARONSSON