“Det är öringen som lockar”

STAVRE (JT) Premiärfisket i populära Stavreströmmen bjöd på strålande väder och många besökare.
– Det är öringen som lockar, säger Christian Björkås från Sundsvall.
Stavreströmmen i övre Gimån ligger lättillgängligt längs E14 och är ett av landets mest populära fiskeplatser. Varje år kommer turister från stora delar av Europa. Jämtlands Tidning fanns på plats när premiären avklarades i förra veckan.
Två av de första besökarna var Christian Björkås och Daniel Sundqvist från Sundsvall, som hade hyrt en stuga och såg fram emot en hel helg av fiske.
– Det är öringen som lockar, men det är jäkligt fint här också. Man har alltid lika trevligt, säger Christian Björkås.

Fiskepremiären i populära Stavreströmmen är avklarad. Här är det Christian Björkås och Daniel Sundqvist (längre bort) som prövar lyckan. “Det här har vi sett fram emot. Det är öringen som lockar, men det är jäkligt fint här också”, säger Christian Björkås.

På plats under dagen fanns också Ernst Åslund, ordförande i Övre Gimåns fiskevårdsförening.
– Det blev fantastiskt bra i dag. Det var lite kallt i morse, runt fem grader, men annars är det perfekt, säger han.
Men än så länge är det lite för kallt för öringen.
– Det var runt 6 grader i vattnet nu. Det ska vara upp mot nio för att det ska bli bättre fiske. Men det kommer ta lite tid på grund av hur maj har varit, säger Ernst Åslund.
Påverkas ni någonting av pandemin?
– Vi satt och diskuterade det nu här. Vi vill ju att folk följer rekommendationerna att inte åka för långt. Är det så att man känner att man inte vill komma så betalar vi tillbaka pengarna. Men annars är ju fiske en aktivitet som det inte ska vara några problem med. Det är utomhus och lätt att hålla avstånd, säger Ernst Åslund.
Premiärdagen bjöd på fantastiskt väder.

Har ni några bokningar från internationella gäster?
– Vi har några finnar som kommer som vi vet om, men sedan får vi se hur det utvecklar sig. Det beror ju lite på hur de andra länderna gör.
Fisket kommer i år att vara öppet till och med den 15 juli. Därefter fattas ett beslut kopplat till vattentemperaturen.
– Två år i rad har vi fått stänga den 15 juli på grund av att vattnet har varit för varmt. Det är därför vi bara har släppt kort fram till det datumet. Gränsen är 19 grader, mer än så tål den inte. Fiskar du då och tar upp fisken så är det risk att du skadar den.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)