Gymnasieelever i Sveg får hämta lunchen på skolan

SVEG (JT) Eleverna på Härjedalens gymnasium i Sveg kan nu hämta lunchlådor på Södra skolan. Hugo Flodberg och Emilia Backlund, som båda studerar vid Härjedalens gymnasium, gick ett och ett halvt varv runt södra skolan innan de tillslut hittade ett anslag som visade dem rätt.
– Det tog ett tag innan vi hittade rätt, vi hade fått veta att vi skulle hämta maten i ett svart skåp på en lastkaj, detta var ju en vanlig dörr, säger Hugo Flodberg som går första året på Ekonomiprogrammet med alpininriktning.
Härjedalens kommun beslutade i måndags att ”friska och symptomfria” elever vid Härjedalens gymnasiumfår hämta lunchlådor på baksidan av Södra Skolan.
– Detta är jättebra och det var smidigt att få lådan, när vi väl hittade, säger Emilia Backman som går i samma klass som Hugo, även hon med alpin inriktning.
Senast klockan elva dagen innan beställs matlådorna och avhämtningen sker mellan elva och halv ett.
– Idag fick vi ugnsgratinerad falukorv med mos, det är helt ok men ingen favorit för min del, nämner Hugo och tillägger, det är kanon att slippa att laga lunch själv då kan jag fokusera på skolarbetet som nu sker på distans.
Före lunch har de båda haft svenska och juridik. Under juridiklektionen fick de lära sig mer om hyresrätt som boendeform. Hugo hade lite sovmorgon dessförinnan.

Hugo Flodberg fick till slut, efter att ha letat efter lastkajen, sin lunchlåda av Jenny Jonsson som jobbar på skolmatsalen på Södra skolan i Sveg.
Foto: Emilia Backman

– Allra först idag hade jag spanska 3, berättar Emilia. Hon är van att ha just spanska på distans.
– Vi har vår lärare, Viktoria, i Östersund så just spanskan har gett oss rutin på distansstudier, även de andra ämnena funkar riktigt bra på distans, menar hon.
Hugo är väldigt nöjd med att läsa på distans.
– Det gick bra innan men nu går det jättebra, jag kan fokusera bättre hemma än på skolan, berättar Hugo.
Det är Jenny Jonsson som delar ut matlådorna till Emilia och Hugo.
– Vi gör i ordning matlådor till ungdomarna på gymnasiet som beställt dagen innan, förklarar Jenny.
Hittills rör det sig om drygt 20 lådor per dag.
– Det blir ju lite extra arbete med att hantera lådorna men det går bra, vi hinner med ändå, säger hon och tillägger, om det skulle bli flera hundra lådor skulle vi inte hinna med.
Den största skillnaden för Jenny och hennes kollegor på Södra skolan är att de nu serverar högstadieeleverna manuellt.
– Vi har ingen buffé utan serverar direkt på ungdomarnas tallrikar, annars är det mesta sig likt i vår mathantering, berättar Jenny Jonsson.
Innan Emilia och Hugo tog promenaden till skolan, för att hämta sina matlådor, hade båda skickat in sina beställningar av morgondagens matlåda.
– Det blir pannkaka i morgon, säger båda förtjust i mun på varandra.
Johannes Adolfsson
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)