STRÖMSUND (JT) De allra flesta av kommunens turistföretag medverkar i utbildning för att stärka verksamheter som finns från Frostviken till Strömsund och Norråker och orterna däremellan. SUAB har fått bidrag från Leader3sam för att genomföra utbildningen genom ”Kurbits” – ett särskilt program som hjälper företagare att utvecklas inom besöksnäringen.
– Vi sitter på en guldgruva och gäller att vårda den så att vi får rätt gäster. Vi behöver t ex guidning så att alla vet hur man uppför sig i naturen, utan att vi direkt behöver marknadsföra allemansrätten sade Linda Wasell, en av kursledarna och själv från Åre.
– Det gäller att tjäna mer på det som redan finns och att hitta målgruppen. Ren luft och tystnaden är något unikt. Det gäller att våga välja gäst och hitta en balans mellan besökare och inkomst, sade hon.
– Trenden nu är att bara sitta och tomglo på en stubbe, att göra en inre resa. Volontärsresande, dvs att t ex åka på konferens och samtidigt göra ett jobb åt någon annan. Det handlar om mer endorfin än adrenalin idag, och välmående är i fokus. Besöksnäringen ska vara hållbar, sade Karin Gydemo Granlöf, den andra kursledaren i Kurbits-metoden.
– Vi jobbar inte så mycket med upplevelser, men vi planerar marknadsföring mot privatkunder med kurser, konferenser och boende. Det gäller att hitta möjligheter, sade Stefan Karlsson från Gåxsjö Bed & Breakfast/Högt Hett & Säkert. Och så avslöjar han att de kommer att börja med lunchservering i Åskälen till glädje för vindkraftjobbarna.
– Genom den här utbildningen så tänker man mer strategiskt, bli tydligare mot gästerna. Alla deltagare har viktiga bitar och vi kan samarbeta. I juli kan det vara 20-30 nationaliteter hos oss, och det är fullt, men det borde vara fler gäster i september. Då är det fantastiskt i Frostviken, säger Sten Danielsson från Pilgrimshotellet.
– Alla våra gäster är rörliga, säger Ardis Lindman som har både vandrahem och spa i Björkvattnet.
– Nu när jag blivit bekant med andra så är det lätt för mig att prata både om Norråker och Tullingsås. Jag har lärt mig att hos mig kan man bo billigt och samtidigt göra dyra saker, säger hon.
– Vi har mött starka entreprenörer, det gäller också att de värderar sitt företag. Här finns allt! säger Linda Wasell och upprepar att Strömsunds kommun sitter på en guldgruva för besöksnäringen.
Jakt, fiske, natur, tystnad, djur och mat – allt det där som kanske tas för givet av oss som bor här och som ligger öppet för besökare att upptäcka.

TEXT OCH FOTO: INGER KRAFT ETZLER

Här står kommunens turistföretagare från Björkvattnet, Gäddede, Hoting, Gåxsjö, Fyrås, Norråker, Tullingsås, Strömsund och Fågelberget