Strömsund(JT) Vi har tidigare berättat om Curt Jonsson i Ede, utanför Strömsund vars enda energikälla är det mikrokraftverk som hans släkt byggde för 85 år sedan. Mark och Miljödomstolen har beslutat om rivning.
Strömsunds kommunen griper nu in och kräver i ett yttrande att domen ändras.
– Kommunalrådet Susanne Hansson säger i en kommentar att kommunen i sin översiktplan har skrivit in att det är önskvärt med mikrokraftverk för lokal elförsörjning.
– Curt Jonsson har ju ingen annan elförsörjning, säger hon.
– Nu får vi väl se vad som händer om domstolen tar hänsyn till vårt yttrande och om det i förlängningen kan bli fråga om att ansöka om tillstånd. Det kan dock kosta mellan 200.000 kr och 2 miljoner, säger hon.
I yttrandet anser kommunens företrädare att kostnaden är orimlig för en enskild fastighetsägare.
– Vi är sårbara, säger Curt Jonsson.
Mandaten och makten ligger någon annanstans. Jag vill odla och leverera grönsaker och är både glad och stolt att jag kan leva på vad gården ger. Sedan 1996 har jag levererat grönsaker till privata kunder och affärer i Strömsund. Alltihop utan stora investeringar. Jag är nog störst i Jämtland på att odla sallad.
Domen innebär att strömmen måste upphöra om tre månader, om inte överklagandet går igenom.
– Jag får tjuvträna med att tända stearinljus, säger Curt och betonar hur besvärligt det skulle kunna bli om mikrokraftverket rivs.
– Jag har nu säkrare el än alla andra. Jag har aldrig strömavbrott! På något sätt måste man se att livet fortsätter, men ström är en förutsättning både för liv och verksamhet. Att stänga mitt mikrokraftverk är verkligen att gå över ån efter vatten. Jag har förnyelsebar elström och jag bidrar med närproducerade grönsaker. Häromdagen funderade jag på hur jag ska få motorvärme till traktorn. Jag arbetar ju med snöröjning utanför grönsakssäsongen. Diesel – hur miljövänligt är det?
Curt misstänker att det framför allt är fisktrappan som oroar Länsstyrelsen som är den instans som gjorde syn.
– Jag har erbjudit mig att bygga om, men vinner inget gehör.
Nu har Curt Jonsson Strömsunds kommun på sin sida och ser för sin del inget annat alternativ än vattenkraften som genereras från minikraftverket som funnits på plats sedan hans morfar startade det.
 
Inger Kraft Etzler