ÖSTERSUND(JT) Under Storsjöyran kommer Berners att vara på plats för att försöka rekrytera servicetekniker till fordonsindustrin. Servicetekniker för tunga fordon är bland de mest ojämnställda yrkena i samhället sett till kön med endast tre procent kvinnor.
I detta nu har Scania över 100 lediga jobb runt om i landet och nu har man därför dragit igång ett stort uppdrag, ett så kallat ”big mission”, där dessa ska fyllas.
– Det är en jättestor rekryteringssatsning från Scania då det behövs fler tekniker i landet. Det är ett nytt sätt att rekrytera på, inte bara att sätta ut en annons på arbetsförmedlingen. Här får vi komma ut och prata med personer och berätta om yrket. Många vet nog inte vad det innebär i dag och därför ser det ut som det gör, säger Lina Olsson på Berners marknadsavdelning i Östersund.
Vad är det ni kommer att göra?
– Vi kommer att ha en stor trailer på plats som man får komma till och lösa olika uppgifter i. Det är lite McGyver-stuket på det med olika skåp som man ska öppna och hitta saker i och där man testar hur kluriga folk är. Sedan finns det lite vinster i dem med Scania- och Berners-prylar.
Trailern har varit runt på lite olika platser i landet. Bland annat har man besökt Dreamhack i Jönköping och Power Big Meet i Lidköping innan man besöker Östersund. Lina Olsson säger att det här är viktigt att göra eftersom många har en felaktig bild av yrket.
– Man förstår nog inte hur högteknologiskt yrket är nuförtiden. Det är mycket IT och klurigheter med nya, fräscha fordon och uppdateringar av teknisk utrustning. Inte så mycket verkstadsgolv.
Arbetsförmedlingen har konstaterat att ”motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer har mycket goda möjligheter till arbete”. De konstaterar att detta gäller i stora delar av landet och även på fem års sikt.
”Kompetenskraven har ändrats i takt med att tekniken i fordon har utvecklats och blivit mer avancerad. Utflödet från fordons- och transportprogrammet på gymnasiet är alldeles för lågt för att möta den efterfrågan som finns. Sammantaget bedöms möjligheterna till arbete för motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer bli mycket goda både på ett och fem års sikt.”
– Nu behöver vi 5-6 servicetekniker här i Östersund, Men sedan vet man ju inte hur mycket det blir med de nya fordonen som kommer hela tiden. Det är ett yrke i förändring med uppkopplade fordon, digitalisering, alternativa drivmedel och så vidare, säger Lina Olsson.
Vilka är det ni hoppas nå ut till?
– Det är folk som kanske vill byta jobb, ungdomar som ska välja yrke och folk som vill göra karriär. Det finns stora möjligheter i yrket med Scanias akademi och möjligheter att ta sig ut i andra delar av världen.
På Scanias ”big mission-sida” skriver de att deras servicetekniker ser till att ”mediciner kan köras till sjukhus, att skogsbränderna kan släckas, att din buss kommer i tid, att matvaror kommer fram till restauranger och att renhållningen i vårt land fungerar”. Det finns också en film som visar vad som händer om lastbilarna och bussarna inte skulle rulla.
– Nu hoppas vi att det kommer många som kanske funderar på att söka sig till yrket. Trailern kommer att synas när man är på plats, avslutar Lina Olsson.
Foto: Privat
Lina Olsson säger att en anledning till att så få, i synnerhet kvinnor, söker sig till yrket troligtvis beror på att man har en föråldrad syn på yrket. I dag är det ett högteknologiskt yrke.