HOTING (JT) Enligt många är Hotingtravet Sveriges trevligaste travbana, och förra året var det just vad travbanan utnämndes till av Svensk Travsport. Ingen tyckte nog annorlunda i år när travveckan i Hoting inleddes med solsken och sommarvärme, vilket gjorde invigningen välbesökt.
 –Vi hade drygt 3 100 inlösta, berättar en nöjd Sven-Olov Lindman.
Det är drygt samma siffra som ifjol på inledningsdagen av Hotingtravet.
Sven-Olov Lindman är hjälten som har hållit Hotingtravet igång i snart 50 år. Travtävlingarna i Hoting började redan 1907 men kördes då på plogade isbanor. Isloppen kördes ända fram till 1964. Efter ett litet avbrott byggdes travbanan på Andersnäset och Hotingtravet återuppstod 1967 och då var Sven-Olov Lindman med.
–Jag var 21 år och blev Sveriges yngsta sekreterare inom travsporten. Sedan dess har jag varit ansvarig för Hotingtravet, säger Sven-Olov Lindman.
Många som håller på med ideella föreningar ledsnar efter en tid men trots snart 50 år låter Sven-Olov Lindman lika entusiastisk. Förra året utnämndes Hotingtravet till Sveriges trevligaste travbana av förbundet Svensk Travsport och det var publiken som röstade fram Hoting. Ett bevis på att konceptet är rätt. Till skillnad från större lopp ger Hotingtravet en gemytlig känsla och tack vare alla som frivilligt och gratis ställer upp och jobbar under veckan som travet pågår hålls servicen hög. Arrangörerna är nöjda, publiken är nöjda och de tävlande är nöjda.

Bild 2 Collage
Över 3000 besökte Hotingtravets inledande dag, och njöt av fint väder och bra spel.

För en oinvigd i travsporten är det överraskande att köra över den mycket smala bron över till Andersön, en halvö i Hotingsjön, och finna detta publikhav. Och du behöver inte ens vara särskilt intresserad av hästar för att ändå ryckas med. Tio lopp kördes under lördagen och det deltog 139 hästar. Det händer någonting hela tiden och när det inte körs lopp hörs Leif ”Loket” Olssons välbekanta stämma i högtalarna.
”Loket” är lika given på Hotingtravet som Sven-Olov Lindman. I över 20 år har han varit med och varit speaker på Andersnäset.
–Hotingtravet tackar jag alltid ja till, det är så trevligt och mycket roligare än stora lopp som Solvalla eller Åbytravet, säger Leif ”Loket” och det lyser verkligen av glädje i hans ögon.
Leif ”Loket” Olsson har varit speaker på Hotingtravet i 20 år.
Leif ”Loket” Olsson har varit speaker på Hotingtravet i 20 år.

JOHANNES COLLIN, TEXT OCH FOTO