HAMMARSTRAND (JT) Det råder stor besvikelse över att Swedbanks nedläggning av kontoret i Hammarstrand. Såväl företagare som privatpersoner känner oro för framtiden i bygden. Janne Karlsson driver såväl Mekonomen som Time på orten och han är besviken efter beskedet i förra veckan.
– En stor besvikelse, men det är väl något man förstått efter att de har dragit ner på bland annat kontanthantering och det är även svårt att få tider där för att prata lån med mera. Så det finns ingen framtidstro från dem för den här bygden känns det som. Men vi kommer att kämpa vidare, och det finns ju andra banker så förmodligen kommer Swedbank att mista många kunder, jag själv ska på ett möte på fredag med en annan bank berättar, Janne Karlsson.
Inte var tongångarna annorlunda då vi träffade Anders Olofsson, som tillsammans med sin bror Magnus driver ICA Hammarn.
– Nej, jag tycker det känns tråkigt för byn att servicen ska försvinna, vi behöver ju den service som finns, man blir besviken och ledsen, man tycker synd om de som jobbar på banken och alla kunder som blir drabbade.
Även Lars Stöök som driver en skoaffär på orten känner stor besvikelse.
– Ja, man har ju anat det här ett tag, för de har ju nästan inte haft öppet och känslan är att det är bedrövligt och jag tycker det är skamligt absolut, tycker Lars.
­– Själv sköter jag det mesta av sina ärenden via datorn, så det går väl ganska bra, men det finns ju många äldre människor som bor här och kanske inte har tillgång till dator, som jag tycker väldigt synd om, avslutar Lars Stöök.
Även bland privatpersoner är besvikelsen stor, bland annat hos Anna-Stina Palm.
– Jag tycker att det är fruktansvärt dåligt, vi är många som blir drabbade, jag som är aktiv inom föreningslivet och alla människor är ju förtvivlade över att banken försvinner, och jag hoppas verkligen att den bankomat som finns blir kvar. Även om den ofta är ur funktion och det är ju ett elände som det är nu, säger Anna-Stina Palm.
Samma inställning har även Barbro Ledin i Krokvåg, som drabbas extra då hon är god man till flera personer och sköter deras ekonomi. Hon ser med fasa fram emot att åka en tjugomilaresa till Östersund för att uträtta sina bankärenden.
– Jag tycker att det blir besvärligt, jag har ju som sagt mycket att göra med banken och att ha den tjugo mil bort känns inte bra, säger Barbro.
Även Dorita Nilsson i Gevåg är besviken över Swedbanks beslut.
– Jag blev besviken, och att åka in till Östersund för att göra sina bankärenden känns inte så kul, kanske det blir till att byta bank, jag vet inte riktigt än. Nu sköter jag det mesta över internet, men om man ska söka lån måste man ju in till banken, nä, det känns inte bra det här, säger Dorita.
LENNART HOBRING
TEXT OCH FOTO