BRÄCKE(JT) Alkoholen var nära att förstöra hans liv totalt.

För fyra år sedan skruvade han på korken för gott.

– Under de senaste fyra åren har jag gift mig, blivit pappa och dragit igång ett företag med min fru som nu har tre anställda. Det är klart att jag kan känna lite stolthet ibland, säger Mattias Jensén på Z-bägarna Allservice i Bräcke.

Vi träffar Mattias och Angelica Jensen i stationshuset i Bräcke där de har flyttat in sitt företag Z-bärgaren Allservice. De tog över alla inventarier från Hydralikexperten hade lokalen tidigare.

–Men jämfört med dem så kommer vi att rikta in oss mer mot privatpersoner än mot företag. Man ska inte behöva köra till Östersund för att köpa en skarvklämma. Förutom butiken så har vi fyra bärgningsbilar och en bilverkstad. Vi har 24-timmars jour så när det händer en olycka så drar vi direkt. På det här företaget finns det jobb dygnet runt, säger Mattias och skrattar.

Uppdragen kan vara varierande.

–Förra veckan ringde någon från hemtjänsten. Det var en kvinna som skulle få ha en utedag, men kom inte ut med rullstolen för att det var så mycket is utanför dörren. Då drog via dit och hackade direkt. Den här veckan gjorde vi en slang till dom som jobbar med vindkraftverken i Söjsö, berättar Angelica.

Paret Jensen startade sitt företag så sent som i december 2017.

–Då höll vi till hemma. Det är betydligt skönare att ha kontoret här. Det är lite enklare, säger Angelica.

Egentligen var det tänkt att paret skulle köpa ett bärgningsföretag 2017. Då allt var klart så drog sig säljaren ur.

–Mattias var oerhört besviken och undrade vad han skulle hitta på. Han var arbetslös och hade sett fram emot att starta eget. Då sa jag till honom att ”då köper vi väl en egen bärgningsbil”. Det gjorde vi och på den vägen är det, säger Angelica och skrattar.

Resten har varit en enda framgångssaga för paret Jensen som nu har tre anställda och företaget växer så det knakar.

–Egentligen vet jag inte om jag är dum eller bara dumdristig som drog igång det här. Men när folk säger till mig att det inte går så vill jag visa att det går. Jag är bara sån. Men kom tillbaka om fem år så får vi se hur det gick.

I oktober förra året fick Angelica och Mattias en smärre chock. Under kommunens företagsgala fick Z-bärgarn Allservice ta emot priset som ”Årets serviceföretag”. Ett knappt år efter att man dragit igång företaget.

–Jag minns hur Mattias grät. Det var så enormt mycket glädjetårar, berättar Angelica.

Mattias skakar på huvudet och ögonen blir blanka då han tänker på den kvällen.

–Jag fick ju inte fram ett enda ord. Tårarna bara rann och det gick inte att prata. Men oj vilken stolthet jag kände.

Naturligtvis fanns det med i huvudet att livet hade kunnat ta en helt annan vändning för fyra år sedan.

–Jag hade enorma problem med spriten och jag höll på att förstöra allt. Angelica skulle flytta ifrån mig och jag fattade ju förstås varför. Flaskan var min bästa vän då. Men jag bestämde mig en dag att sluta och sedan den dagen har jag inte druckit en droppe. Men jag har som sagt hunnit med mycket annat under dessa år. Jag är gift, har två barn och ett företag som bara växer. Ja, jag förändrade livet en del.

Men det finns en oro hos familjen Jensen och det är problemen i stationshuset där de har sitt företag. Under åren har stationen vandaliserats vid mängder av tillfällen. Senast för två veckor sedan slogs flera rutor sönder i väntsalen.

–Jag vill att folk ska kunna sitta och vänta på tåget utan att det ska vara sönderslaget eller nedgrisat. Hela samhället vet vilka problem vi har haft med det här huset. I helgen var jag på kontoret både fredag och söndag natt för att störa ungdomarna som när där och förstör. Jag fick kontakt med polisen som kom hit och tog fyra personer, berättar Mattias.

Vad vill du ska hända?

–Först är det ett föräldraansvar. Man måste väl vara intresserade av vad barnen gör på nätterna. Sedan är det väl också ett samhällsansvar. Jag hoppas att kunna dra igång en nattvandring.

Samtidigt som de vill att resenärer ska trivas i Bräckes stationshus tänker de förstås även på sig egen verksamhet.

–Vid ett par tillfällen har det eldats inne i väntsalen. Jag är rädd att hela stationshuset brinner upp en natt. Det skulle vara oerhört tragiskt för Bräcke och vara en katastrof för oss. Det kan vara slutet för vårt företag och vår framtid, säger Angelica Jensén.

TEXT & BILD

Patrick Sjöö