Hedegården utan chef – igen

Hede (JT) Servicehemmet Hedegården blev i fredags utan enhetschef. Detta skapar ny oro bland personalen. En personal som haft minst tio olika chefer på lika många år.
– Klart det inte är bra. Det kan lätt bli dålig stämning och oro bland oss i personalen med ständiga chefsbyten, säger Kristina Gradin Grubb.
Hon och de övriga på Hedegården börjar bli vana. Chefer på hemmet har kommit och gått. Med minst tio olika chefer under de senaste åren saknas den kontinuitet som behövas. Dessutom har ändringar i organisationen irriterat de anställda.
– Jag kan väl säga att det inte är så kul att jobba här, säger en av de anställda.
Under tisdagen var socialchefen i Härjedalens kommun, Anda Embretzen, på besök. Under en dag fanns hon med på golvet för att se hur det fungerade och skapa intryck. Klockan fem satte hon sig i bilen för att ta sig till Hede i värsta snöröken. Klockan sju var hon på plats. Här skulle det praktiseras i verkligheten. Tidigare har hon besökt Ytterhogdal, Svegsmon och varit med inom hemtjänsten.

Alma Olsson, nyss fyllda 100 år. Påpekade att allt var bra, utom maten. Foto: Håkan Persson

– Perfekt och roligt att hon tar sig tid och kommer hit, var det allmänna intrycket.
Några riktigt heta diskussioner och de bitvis våldsamma kommentar som har synts i olika medier lyste med sin frånvaro.
–Jag tycker det har varit givande möten. Något som återkommer är naturligtvis den schemaläggning som vi verkställde september 2019. Jag förstår att många inte vill jobba varannan helg. Men det finns överhudtaget inget annat alternativ. Det är, förutom ekonomin, en fråga som inte kan lösas med nuvarande personal, säger Anda Embretzen.
– Att få mer personal nu och framöver kommer att bli vår stora utmaning.
Hon säger själv att hon haft givande och positiva samtal med personal och vårdtagare. Fokus ska bort ifrån prat och schemaläggning till hur man lägger upp arbete och fördelar de resurser som man har. Att hon plötsligt blev av med ytterligare en chef i Hede skapar viss oro. Anda vill inte gå in på vad hon tror är orsaken till att cheferna flyr Hedegården.
Bra att du kommer och hälsar på. Som chef fixa större toaletter, sa Olga Tallberg till Anda Embretzen. Foto: Håkan Persson

– Egentligen är det många olika anledningar. Men nu ska jag göra allt för att tillsätta en ny chef. Men något som jag fått klart för mig är att vi är tvungen att vara bättre på att introducera denne i jobbet.
Anda Embretzen har nu varit socialchef i 2,5 år. Hon visste att de skulle vara en tuff uppgift.
– Den glädje jag känner när vårdtagare och personal ger beröm och är nöjda väger upp allt. Det läggs alldeles för mycket fokus och energi på det negativa. Det finns mycket positivt också, säger Anda Embretzen
 
HÅKAN PERSSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)