Nu öppnar Regnbågens förskola

ÅRE[JT] Trycket från förskolekön i Åre är så högt att man nu har öppnat nya Regnbågens förskola i ombyggda lokaler på Åre Continental Inn.
Ombyggnationerna har pågått hela hösten och först i mars är det planerat en invigningsfest för att fira den nya förskolan med båda avdelningarna Norrskenet och Rimfrosten med plats för totalt uppåt 40 barn.
Lokalbrist och förskoleköer har länge varit ett problem i kommunen men nu verkar de nya lokalerna innebära en ljusning för föräldrar som väntar på plats. Förskolelokalerna på Åre Continental är visserligen tillfälliga och hyresavtalet löper endast på tre år. Vad som händer sedan vet ingen idag. Men just nu är tongångarna positiva.
–Vi är väldigt nöjda med resultatet och tillsammans med Årehus vill vi tacka alla entreprenörer som hjälpt oss anpassa lokalerna till förskoleverksamhet. Det ligger mycket arbete bakom att göra allt barnsäkert, säger Caroline Klintenberg, rektor på Regnbågens förskola.
Till en början kommer 20 barn tas emot i januari och därefter i omgångar i februari och mars.
–Jag är väldigt glad över att vi kan erbjuda våra småbarnsföräldrar plats utifrån det behov som finns, säger Daniel Danielsson, kommunstyrelsens ordförande (C).

Här väntar stora utrymmen på resten av barnen som nu kommer att få förskoleplats i Åre

I höstas blev förskolesituationen akut. Då fick man göra plats för fyra barn på förskolan Fjällbacken. Det är de som nu har fått flytta in i de sprillans nyrenoverade lokalerna. Tindra och Leo 1,5 år gamla verkar trivas och plockar fram målargrejerna med hjälp av förskolelärarna Emilie Eliasson och Karin Sundin som båda är nöjda med lokalerna så långt.
Redan nu har dessutom en måltidspedagog anställts och även hon, Linda Eliesersson, ser fram emot att få ta emot alla barnen inom kort.
–Jag har varit med om att starta en förskola förut från grunden så det skall bli väldigt roligt, säger hon. Hon är hälsopedagog och barnsköterska och tanken är att måltiderna skall ingå som en pedagogisk del i förskolans verksamhet.
–Jag hoppas kunna skapa smoothies och annat roligt och nyttigt med barnen. Vi kommer också att kunna baka i tillredningsköket, säger Linda och berättar att hon skall själv tillaga frukost och mellanmål medan lunchmaten kommer från storkök i Åre.
Emilie Eliasson, som lämnat Göteborg bara för jobbet som barnskötare på Regnbågen är också mycket positiv.
–Det känns litet annorlunda med så få barn. Men de fyra som började idag verkar trivas och har anpassat sig till den nya miljön direkt, säger hon och berättar att för flera år sedan säsongsjobbade hon i Åre där hon också har sina två bröder med familjer. Så det var också ett skäl till att söka sig till kommunen. Hon har dessutom jobbat i förskola tidigare.
–Det känns bra med en sådan här mjukstart. Jag har aldrig varit med om en uppstart av en förskola så det känns bara positivt. Det är fint att få testa sig fram när det är så nytt allting och hitta rutinerna i lugn och ro, säger Emilie och ser även fram emot att ta emot resten av barnen innan invigningsfesten i mars.
ERIKA MIKAELSSON
[su_divider text=”Tillbaka till sidans topp” divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna artikel och många fler kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs! Kräver inlogg)