STORHOGNA (JT) I somras stod Storhogna Trähusfabrik klar. Till dags datum har man levererat drygt 20 nya hus till kunder i området och orderboken är full för flera år framåt. Här har det gått undan i svängarna och det är nästan så att inte ens delägaren och vd:n Peter Engberg själv förstår hur snabbt allting rullat på!
– Visst har det gått snabbt men vi har korta beslutsvägar inom företaget och när vi väl vet vad vi vill så är det bara att gasa på, menar han.
En stor del av framgången ligger i delägarnas olika kompetens. Peter driver snickeri i Ljusdal sedan många år men även ett trägymnasium. Han har dessutom byggt flera hus och är stugägare i Storhogna sedan många år. Tillsammans med sin son Olof, som är femte generationen i samma yrke, driver de två husfabriken. Anders Warg är före detta vd vid Norrskog Wood Products och har god marknadskännedom samt Peo Conic, markägare i Storhogna som svarar för byggklara tomter.
För 3,5 år sedan drog man igång verksamheten i Ljusdal. Men marknaden finns i Storhogna, Vemdalen och Björnrike med omnejd så baktanken har hela tiden varit att etablera husfabriken i Storhogna. En avgörande faktor är naturligtvis närheten till marknaden. Det byggs som aldrig förr i Storhogna. Nya hus skjuter upp som svampar ur jorden och inom en tioårsperiod räknar man med att 700 nya fritidshus ska stå färdiga.
– I somras stod fabriken färdig och sedan dess har det bara rullat på. Vi har väl hunnit med att bygga drygt 20 nyckelfärdiga hus sedan dess, berättar Peter Engberg.
Med nyckelfärdigt menas att man både bygger och monterar upp husen på den färdiggjutna plattan och svarar dessutom för att all inredning kommer på plats. Det är sedan bara för kunden att flytta in och möblera upp huset. Priset för ett hus ligger på 3,5–4 miljoner kronor.
Grundmodellen består av ett hus på ca 140 kvm men det finns ett antal olika varianter och man kan även specialbygga efter kundens önskemål. En stor fördel som företaget har är att Peter Engberg driver ett snickeri i Ljusdal som svarar för i princip all inredning till huset.
– Visst är det en fördel, vi har ju full kontroll över hela kedjan, menar Peter Engberg.
I fabriksbyggnaden finns även ett showroom. Här kan kunderna titta på olika inredningsdetaljer som kök, våtutrymmen och uppvärmningskällor. Även kundernas beslutprocess är snabb, säger Peter.
– Oftast vet man vad man vill ha och i regel bestämmer man sig över en dag när man väl varit här och tittat, berättar han.
Har man byggt ett hus vill man kanske också ha ett förråd, vedbod, skotergarage eller kanske en badtunna utomhus.
– Det har vi tagit fasta på och nu kommer vi framöver att kunna leverera även sådana tillbehörsprodukter, dessutom i samma stil som husen, säger Peter Engberg.
På kort tid har Storhogna Trähus blivit en betydande arbetsgivare med 22 man på lönelistan. Och fler behövs men det är svårt att hitta utbildade snickare.
– Vi har fördelen av att kunna rekrytera en del från vårt trägymnasium i Ljusdal, men alla vill ju inte flytta hit upp i fjällvärlden. Men det har vi löst genom att jobba 7-20 måndag till torsdag och sedan fredagen ledig, så många pendlar emellan, berättar Peter.
Han har dessutom bara beröm att ge när det gäller samarbetet med Bergs kommun.
– De har ställt upp föredömligt. Snabba beslutsvägar och aldrig några svårigheter i kontakterna, menar han.
Med orderboken full för lång tid framöver ser Peter Engberg och hans kompanjoner bara positivt på framtiden.
– Folks intresse för fjällvärlden bara ökar och håller konjunkturerna i sig så tror vi starkt på vår etablering här, säger han.
JAN ENGSTRÖM