Här tillverkas nu skyddsförkläden

ÖSTERSUND (JT) Den rådande coronakrisen ger upphov till många initiativ. Ett av de mer ambitiösa tar form i Sporthallen, där kommunen startat en fabrik för tillverkning av skyddsförkläden.
Det råder stor brist på skyddsförkläden inom vården och utanför Stockholm har Förklädesfabriken Farsta tagit initiativ till att tillverka fler skyddsförkläden av plast med hjälp av volontärer. Det är en idé som kommit till Östersund med hjälp av entreprenören Hans Hemmingsson, verksam i Stockholm men bördig från Östersund. Han var själv på plats under invigningen under onsdagen av den tillfälliga fabriken som installerats i Sporthallen i Östersund.
Här är det tänkt att främst volontärer ska tillverka 1000 skyddsförkläden, 8 timmar om dagen och fem dagar i veckan. På plats var även kommundirektören Anders Wennerberg som varit engagerad i fabriksstarten. Dessutom Rolf Hilleberg från företaget som tillverkar Hilleberg-tälten och som den senaste veckan tagit initiativ till en egen tillverkning av skyddsförkläden, som alltså föregår fabriken i Sporthallen. Hans Hemmingsson beskriver sig själv som en volontärsjäl som jobbar med olika projekt.
– Det här är väl ett av dem, som just nu känns viktigt.
[su_slider source=”media: 5619,5620,5622″ link=”image” width=”800″ height=”600″]
Vad jobbar du med i vanliga fall?
– Jag är entreprenör och jag har drivit företag. Jag har sålt mina företag för några år sedan, så att jag har lite udda uppdrag, en del styrelseuppdrag och så där, men jag jobbar rätt mycket med volontärverksamhet.
Då kanske du hade rätt kontakter, så att du kunde sätta igång det här?
– Ja, jag är ju från Östersund och sedan har jag min brorsa som står bakom det nu och en hel del goda vänner här uppe, så det gick ju ganska snabbt att få ihop det med allas gemensamma kontaktnät. Och kommunens hjälp förstås, både kommunalrådet Bosse Svensson och kommunchefen Anders Wennerberg har ju varit väldigt aktiva i den här processen.
Vid ett arbetsbord står volontären Annika Christensson och utför ett moment i tillverkningen av skyddsförkläden. Hon kommer från organisationen Hej främling! men arbetar även som platschef på Gamla Tingshuset. Hon berättar att det var projektledaren för skyddsförklädestillverkningen Simon Jaktlund som värvat henne.
– Vi fick frågan från Simon igår om vi kunde komma med ett gäng och starta igång det här och det kände vi oss ju peppade på.
TORBJÖRN ARONSSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)