KLUK(JT)Det fortsätter att hända grejer kring Kluks bowlinghall. Under helgen invigdes en ny anordning som gör det enklare för personer med synnedsättning att bowla.
Det var många som ställde sig frågande när planerna om en bowlinghall i Kluk först kom på tals. Men med stöd från Allmänna arvsfonden på 4,8 miljoner kronor och en hängiven eldsjäl i Kurt Folkesson blev sagan en verklighet. Tre år efter premiäröppningen händer det åter grejer kring Kluks bowlinghall. Under helgen invigdes en helt ny anordning som gör det enklare för personer med synnedsättning att bowla. Ännu en gång heter initiativtagaren Kurt Folkesson, som själv levt mer än sitt halva liv som blind. Tillsammans med andra synskadade från länet testade han på de nya faciliteterna under lördagen.
–Med hjälp av smarttelefoner är det nu möjligt för personer med synnedsättning att utläsa texten på datorskärmarna. Det ni ser med era ögon hör vi genom smarttelefonen. Vi kan bland annat få reda på poängställning, hur många käglor det är kvar och vart käglorna står, säger Kurt Folkesson.
Projektet finansierades med stöd från Synskadades stiftelse som bidrog med 275 000 kronor för ändamålet.
–Sverige är ett U-land när det gäller bowling för blinda och synsvaga. I USA till exempel är bowling den största handikappsporten. Vi hoppas att detta projekt kan öppna upp dörrar för handikappbowlingen i Sverige.
Förutom den obligatoriska bowlingen bjöd premiärdagen på en gemensam lunch samt att Socialdemokraternas kommunalråd i Krokoms kommun, Rolf Lilja, officiellt förklarade den nya installationen invigd.
Text och bild
Felix Persson