STRÖMSUND (JT) En bit från Strömsunds centrum vid sidan om Ramselevägen ligger Strömerhallen som just nu är hårt uppbokad. Träningen i luftpistol och luftgevär är i full gång, när eleverna vid Skyttegymnasiet anstränger sig för att kunna erövra ytterligare medaljer i en stor tävling.
I början av februari ska alla elever vara på plats i Haag, Holland, där InterShoot arrangeras för 40:e året. Seniorer och juniorer kommer från hela världen och deltar i tre matcher under tre dagar i början av februari.
På Skyttegymnasiet utbildas eleverna i sportskytte parallellt med vanliga gymnasiestudier och här finns elever som valt lite olika inriktningar som naturvetenskap, el-och energiprogrammet och samhällvetenskap. 17 glada ungdomar har som tillägg valt den nationellt godkända idrottsutbildningen.
På pistolbanan står Rebecka Andersson i djup koncentration. Hon bor också på elevhemmet, men har sitt föräldrahem i Dorotea. I vår går hon ut som student på samhällslinjen.
– Jag har varit många gångar och kollat tävlingar i Strömsund. Jag har skjutit innan jag började här, så testade jag och bestämde mig för att gå här. Det funkar bra, man blir nära varandra. Jag tänker fortsätta med skytte efter skolan och träna på. Nu på det sista året som junior.
Rebecka, som ingår i juniorlandslaget, kommenterar framgångarna i Swedish Cup, där hon tog ett guld och ett silver:
– Helheten var bra. Jag tränar nu på att bli lite snabbare till skott och att inte slarva.
Eleverna ska under veckan, vid sidan av sina vanliga studier ,göra ett visst antal träningstimmar. Det innebär att verksamheten i Skyttehallen pågår både kvällstid och helger.
Koncentrationen på träningen är påtaglig. Det skruvas på vapnen, allt kollas och vid skjutrampen handlar det om att hitta balans, koncentration och sikte.
Martin Sörensen går i årskurs två på gymnasiet. Han bor på elevhemmet, men har sitt föräldrahem i Älvdalen. Han tog tre guldmedaljer under Swedish Cup som gick i Sävsjö och är den andra eleven som har fått plats i juniorlandslaget. 600 skyttar från tolv länder deltog i tävlingen i början av året.
– Jag hade satsat på en guldmedalj, men det blev tre, säger Martin.
– Det blev Skyttegymnasiet i Strömsund för det ligger hyfsat nära Älvdalen. Det går bra att bo här. Man lär känna många och man är inte ensam. Nu siktar jag på EM så länge jag går i skolan, sen får man se hur träningen går. Jobb kommer ju att finnas!
Stämningen i Skyttehallen är mycket koncentrerad. De två tränarna har just givit eleverna uppgifter inför resan till Haag. Nu är det bara ett par veckor kvar. Martin Sörensen säger själv att han måste träna balans, att inte ha för bråttom utan lugna ner sig så det inte blir några slarvskott.
Eleverna har sina egna vapen, antingen luftpistol eller luftgevär. Martin Sörensen har just beställt en ny pistol, som kommer att kosta nånstans mellan 15-18.000 kr, men det finns också begagnade vapen som är betydligt billigare. Skolan håller med träningsammunition, men under tävlingar får eleverna själva bekosta skotten.
– Elevantalet ökar år från år, men vi har plats för fler,  säger Marie Martinsson, som är tränare och som själv har varit i elev på Skyttegymnasiet och dessutom har många skyttemeriter i bagaget.
– De flesta eleverna kommer från andra kommuner, alltifrån Skellefteå till Uppsala. Förutom luftgevär och luftpistol erbjuder vi också viltmål som tävlingsgren. Någon gång när vi har teambuilding så kanske vi provar duvskytte, men det är inte några blivande jägare som går på Skyttegymnasiet.
Skolan har flera lokala sponsorer som hjälper eleverna med materiel och resor, liksom Strömsunds kommun som också ger stöd till eleverna. Stämningen är lugn och fin i skyttehallen. Det märks att årskurserna är ett sammanhållet gäng med ett stort gemensamt intresse.
Malin Stafås går andra året på naturvetenskapslinjen och kommer från Ekshärad i Värmland.
– Jag åkte hit och prövade och tyckte att det var så trevligt så jag ville bo här. Jag trivs här. Efter den här träningen ska jag äta och sen ner och skjuta igen!
Här handlar det om fokus, det är helt uppenbart.
INGER KRAFT ETZLER
TEXT O BILD
Jämtlands tidning – Bara lokala nyheter
Vi bevakar din kommun och vår gemensamma region.
För oss ligger inte din by/kommun för långt på sidan för att bevakas, hos oss är ingen nyhet för liten så länge den berör dig och dina grannar.   Vi har en otypisk ledarskribent som ger sin personliga syn på livet. Ett lokalt tillverkat korsord och hela veckans TV. Allt för endast 650 kr. Vi behöver fler prenumeranter och ni fler lokala nyheter!
Välkommen som prenumerant!