VIGGE (JT) Det går inte att ta miste vart man kommit när man kommer in på gårdsplanen i Vigge. Här står skotrar på rad i väntan på att bli reparerade. Inne i verkstaden är det ännu trängre.
– Ja, det är knappt jag får plats själv, säger Ruben Karlsson, som ägnat merparten av sitt långa liv till att både reparera och totalrenovera motorer.
När Ruben Karlsson växte upp drev hans föräldrar ett mindre jordbruk med mjölkkor på gården. Föräldrarna arrenderade även granngården och när sonen Ruben visade intresse att vilja meka motorer på allvar fick kossorna flytta över till granngården. Ladugården hemma på gården byggdes om till verkstad. Ganska snart upptäckte folk i omgivningen att Ruben Karlsson var flink med motorer och han fick allt mer att göra.
– När jag startade verkstaden på 50-talet var trycket så stort att jag fick anställa två medarbetare, fortsätter Ruben Karlsson. Efter ett antal år i den egna verkstaden kom ett erbjudande från SCA om att serva deras skogsmaskiner. Ruben Karlsson antog erbjudandet och tog dessutom med sig sina två anställda. Där blev han kvar i många år.
Hans kunskaper om motorer var vida känt och under en tid kom han dessutom att starta upp och ansvara för den skyddade verkstaden Samhall i Svenstavik. För några årtionden sedan återvände Ruben Karlsson till verkstaden hemma på gården och öppnade upp verksamheten igen. Någon annonsering har han dock aldrig behövt hålla på med. Kunderna står på kö ändå.
– Ja, det är väl djungeltelegrafen som är påslagen, ler Ruben Karlsson, som återkommande måste tacka nej till uppdrag då han endast kan arbeta i verkstaden halva dagarna. Övrig tid ägnar han åt sin hustru som är konvalescent efter en operation.
Ruben Karlsson utbildade sig i unga år till smed men så mycket rent smide har det sedan inte blivit i hans långa liv. Däremot är hans verkstad fullt utrustad med allt från metallsvarv, fräsmaskin till mängder av specialverktyg vilka ofta krävs för att komma åt i de trånga utrymmena.
Ruben Karlsson brukar få igång de flesta snöskotrar och fyrhjulingar som kommer i hans väg. Under en presenning lite längre in i verkstaden står en riktig raritet. En äkta Ski-Doo från tidigt 60-tal som är nästintill färdigrenoverad efter att först ha blivit nermonterad i molekyler. Därefter har Ruben Karlsson tillsammans med ägaren plockat samman allt igen. Förutom att Ruben Karlsson även gjort den gedigna renoveringen av motorn.
– Det har varit ett oerhört spännande och roligt arbete. Jag kommer nog att sakna den när ägaren kommer och hämtar den, avslöjar Ruben Karlsson avslutningsvis, innan han ger sig i kast med en ännu trilskande snöskoter.
TEXT & BILD
THÉRÈSE JUEL