TULLUS (JT) Tullus Lantliv på Rödön visade sig vara en Jämtländsk minivariant av Mandelmans gård som firade skördefest i högt tempo. Lite av mycket men ändå en hel del att beskåda och ta del av. Framförallt massor av olika djur. Fjällkor, jämt-getter, får, hästar, ankor, gäss. Men framförallt höns. Det var höns av alla möjliga sorter och höns överallt. Det var ett liv och ett kiv. Höns som kacklade, tuppar som gol, ankor och gäss som näbbades, ungar som stod i kö för att rida på någon av de fyra hästarna, besökare som nyfiket beskådade de trettio olika äppelträden i äppellunden, tog en närmare titt på de olika hönshusen för småskalig hönshållning eller bara kopplade av med en fika i serveringen. När Jämtlands Tidnings reportageteam rullade in på gården vid tvåtiden på eftermiddagen mötte vi arrangören själv, Eva Rappe, i språng mot serveringen med en stor trave tallrikar i famnen. Det fanns inte en chans att fånga Eva i flykten men senare summerade hon dagen som intensiv men fantastiskt rolig och givande.
– Min dotter hade laddat för att ta bilder men hon har inte hunnit ta en enda bild. Ibland var det nästan jobbigt att gå ner till serveringen och försäljningen för allt tog slut vartefter. Äggen tog slut på bara några timmar. Det var helt galet så det vara bara att springa fram och tillbaka för att fylla på. Barnen, grannar och goda vänner sprang de också för att hjälpa till, säger Eva.
När det gäller gården berättar Eva att de håller på att lära och utökar efterhand. Det är mångfald som går före enfald och de försöker klara sig på gårdens inkomster, mycket självhushåll och lite levnadsomkostnader. Hon hoppas folk kan se att det är ett nygammalt sätt att ha djur med respekt, att se varje djur som individ och att de har det bra.
– Då går det att sälja ägg eller andra produkter med gott samvete. Man blir inte rik men det ger ändå en inkomst och man är fri i stället för att ha 17000 höns, vara skuldsatt och i händerna på någon annan.
– Jag vill inte sälja ägg till folk som bara vill ha billiga ägg. Jag vill sälja till dem som bryr sig om hönan och att hon har det bra, säger Eva.
HÅKAN TORESSON
TEXT OCH FOTO