ÅS(JT) Tisdagen den 14 maj var vi till Sånghusvallens skola klass 4b och hälsade på. Det är nämligen så att den 25 maj är det Schackfyran riksfinal i Västerås och ett av lagen som är med är just Sånghusvallen klass 4b. Men vägen dit var inte lätt. I första skedet kom man inte vidare men efter att ha lämnade in en protest till Sveriges schackförbund som godkändes är de med i tävlingen igen. Några av barnen jag mötte på Sånghusvallen var Tilda Malm, Felix Feinestam, Tuva Richardsson och Felix Kentsson. De berättade för mig att de bestämde sig för att lämna in en protest,
–För att vi var värda att gå vidare! De berättade även att hela klassen är peppade på att få åka till Västerås,
–Det ska bli kul men det är också lite nervöst. De tror att de har tränat tillräckligt för att i alla fall hamna bland topp tio (vilket är väldigt bra). Vid vårt besök hade de besök av en schack instruktör från Schackförbundet som lärde dem olika drag som rockad, skolmatt, mm. Tuva och Felix Feinestam berättade att de redan kunde de flesta dragen som schack instruktören visade men att de nu lärde sig några nya drag.
Den 24 maj bär det i alla fall av mot Västerås. De sjutton eleverna åker med föräldrar och sin klasslärare Malin. Lite kort om schackfyran: alla fjärdeklassare i Sverige får chansen att spela i olika tävlingar. I den sista tävlingen (i ens eget distrikt) så går bara dom fyra bästa klasserna vidare till Västerås och det är i Västerås som allting händer, för det är där som de bästa lagen/klasserna i Sverige spelar och den lag/klass som vinner där har vunnit hela tävlingen.
Alexandra Tunón, 12 år
Bildtexter
Här är alla i klass 4 b uppradade framför tavlan. Alla spända inför hur det ska gå i finalen.