ÖSTERSUND(JT) Drygt 2000 tjejer stod på startlinjen när 7:e upplagan av Vårruset avgjordes i Östersund på måndagskvällen. Artisten Marie Serneholt höll ihop evenemanget från scen och bidrog till att göra tävlingen till en fest för både elit och motionär. Det blev en trippel av skidåkare som intog pallen med en av världens bästa skidåkare Ebba Andersson, Sollefteå, som segrare.
Det var ett starkt och skidåkartätt startfält i årets upplaga av Vårruset och det märkets också på sluttiderna. Snabbast över de fem kilometerna var Ebba Andersson. På den imponerande tiden av 17,06 minuter, trotsade hon blåsten från Storsjön.
¬– Jag hade inga förväntningar på mig själv före start. Jag var lite osäker på löpformen för jag har inte sprungit så många tävlingar de senaste åren på grund av en knäskada som jag ådrog mig 2016. Jag är jättenöjd med loppet idag – det kändes bra och det var kul att springa, säger Ebba Andersson.
De två övriga pallplatserna intogs av Sofia Henriksson som fin tvåa och Hedda Bångman som trea. Sofia Henriksson tävlar för Piteå Elit och Hedda Bångman för Trångsvikens If i löpning när hon är på hemmaplan, vilket är ett gästspel under sommaren då hon till vardags är bosatt i Colorado där hon tävlar för University of Colorado Ski Team.
För Ebba Andersson verkar rehabiliteringsträningen som hon gjort sedan 2016 varit framgångsrikt. Den gångna skidsäsongen har Ebba visat att hon är en världens bästa distansåkare då hon noterat flera internationella topplaceringar.
– Det är kul att se hur bra jag har blivit av rehabiliteringsträningen, jag har verkligen utvecklats i min skidåkning. Å andra sidan så vet jag ju inte hur bra jag varit om jag hade varit helt skadefri. Det är i alla fall roligt och att vara med i löptävlingar igen, säger Ebba Andersson.
Även om hon håller hög nationell klass i löpning ligger allt fokus på att utvecklas så mycket som möjligt i skidåkning.
¬– Jag gillar att springa och min plan är att vara med på lokala tävlingar i sommar om det passar i träningsplaneringen. Det är bra träning – dels får jag ett bra fysiskt pass och dessutom får jag träna på tävlingsmomentet, avslutar hon.
Vårruset blev återigen ett lyckat arrangemang i Östersund även om antalet deltagare var något färre än fjolåret. Många glada tjejer samlades med picknickkorgen i målområdet efteråt.
Vårruset är ett 5 km långt motionslopp för tjejer som arrangeras i ett 20-tal städer runt om i Sverige under våren. Idéen väcktes för 30 år sedan då löpning blev mer populärt bland tjejer och det fanns en efterfrågan på ett renodlat tjejlopp. Att blanda elit och motionärer i ett gemensamt lopp har varit en framgångsfaktor som motiverat fler kvinnor att motionera. Evenemanget är populärt och över 100,000 kvinnor runt om i landet deltar i tävlingen varje år. Eventet bidrar även till ekonomisk stöttning för föreningslivet genom att allt överskott går till arrangörsklubbarna och till andra ideella föreningar som bidrar med funktionärer. I Östersund är det Trångvikens If som svarar för arrangemanget.
Bildtext:
Trojkan som tog täten i årets Vårrus i Östersund. Sofia Henriksson, Piteå, tvåa, Ebba Andersson, Sollefteå segrade och hemmalöparen