ÖSTERSUND(JT) Nu är skateparken inomhus klar och invigd! Framgångarna fortsätter för föreningen Östersunds brädklubb.  I februari i år fick den snabbt växande föreningen en 600 kvadratmeter stor skatehall med namnet Bangården.
När Jämtlands Tidning besökte klubben i slutet av augusti för att uppmärksamma deras familjekvällar var det bara en liten del av skateparken som var färdig att skejta på och det låg virke lite här och var.
Östersunds brädklubb är en ideell förening som är beroende av att medlemmarna engagerar sig. I lördags fick de äntligen inviga sin lokal med en helt färdigbyggd skatepark.  Direkt när invigningen startade vällde det in människor i alla åldrar och på programmet var det utlottningar av terminskort och brädor, tävlingar, lekar, livemusik och många andra aktiviteter.  Det var full huggning både inne och ute vid grillen. Brädor, mat och fika visade sig vara en mycket lyckad kombination.
Styrelsemedlemmarna i den två år gamla föreningen är väldigt måna om att Östersunds brädklubb ska vara till för alla.
–Det kommer väldigt mycket familjer. Det är jättekul. Det är det vi har att bygga på framöver. Barnen som lär sig att skejta nu kommer att bidra till mycket större skatescen i Östersund, menar styrelsemedlemmen Daniel Roos .
Daniel och resten av styrelsen är tydliga med att klubben ska vara en jämlik förening. De jobbar även för att  försöka få med fler tjejer och ickebinära i verksamheten. Man ska kunna vara den man är och känna sig trygg i sammanhanget och inte bli ”överkörd” av någon annan, säger han.  På tal om att alla ska få vara med är föreningen även med i Jämtland-Härjedalen Parasportförbund. Tanken med det är att inkludera funktionshindrade så att Östersunds brädklubb kan utvecklas ännu mer.
I nuläget har Östersunds brädklubb 529 registrerade medlemmar, varav 497 aktiva. Av alla medlemmar är 71 % män och 28 % kvinnor.   När arbetet med Bangården sattes igång så sent som i början av juni hade de blott 83 medlemmar så det är ju bara att konstatera att intresset för brädkulturen är mycket stort och kommer att fortsätta att växa i Östersund med omnejd.
–Skateboard som sport hör ihop med att alla ska få vara med. Det måste vi också jobba för på ett aktivt plan, säger Daniel Roos.
TEXT
Stina Millner Palmqvist