ÖSTERSUND(JT) Jämtlands Tidning har vid flera tillfällen skrivit om kritiken mot det nederländska flygbolaget AIS Airlines som trafikerar bland annat Sveg och Östersund.
Nu har den nederländska flygsäkerhetsmyndigheten slagit till mot bolaget
– Vår erfarenhet visar att denna typ av tillsyn har effekt, säger Staffan Söderberg på Transportstyreslen.
Det var den rutinerade piloten Terje Langsaeter som skickade in en anmälan mot det nederländska bolaget. Trots tekniska brister och för dåligt väder lyfte planen enligt Langsaeter.
I vårt län flyger bolaget Sveg-Stockholm och Östersund-Umeå.
– Vi tog förstås väldigt allvarligt på uppgifterna och tog kontakt med nederländska flygsäkerhetsmyndigheten. De har nu reagerat starkt och det visar att det fanns fog för den här rapporten om brister, säger Staffan Söderberg som är sektionschef på Transportstyrelsen.
Nederländska flygsäkerhetsmyndigheten har varit på plats i Sverige för att granska bolagets flygplan och säkerhetsrutiner.
– De har gjort intensifierade tillsynsplaner, både på kort sikt och för framtiden. Det är ovanligt att de går in på det här sättet. Men den här typen av tillsyn brukar av erfarenhet ge bra effekt. De riskerar ju sitt tillstånd att få flyga om de inte rättar till bristerna, säger Staffan Söderberg.
Så du ser det här som ett lyckat slut på den här anmälan och att bristerna nu åtgärdas?
– Ja, min erfarenhet säger att det kan leda till en förbättring. Nu återstår att följa upp att förbättringar får verklig effekt. Men att de nu gör intensifierade tillsynsplaner innebär att rapporteringen om brister var relevant. Det var bra att vi fick in den här anmälan och det var också bra att media tog upp det här, säger Staffan Söderberg.
Patrick Sjöö
Bildtext
Flygbolaget AIS Airlines/Direktflyg har efter JT:s avslöjanden kontrollerats i Sverige av de Nederländska luftfartsmyndigheterna som tagit fram tillsynsplaner.