Men gårdsauktioner allt ovanligare

BERG (JT) Vintage, second hand, kuriosa, loppis, auktioner. Kärt barn har många namn och återvinning är nu hetare än någonsin. Men branschen har förändrats drastiskt de senaste åren.
Det konstaterar bland andra Ulf Andersson, ägare av Östersunds Auktionsverk i Oviken. Hans auktionsverk är en blandning av tradition och ny teknik. Man kan handla via webben men så hålls även fysiska auktioner i Oviken.
–Den gamla tidens gårdsauktioner är nästan på väg att försvinna framöver, säger han och vittnar bland annat om att folk idag köper mer och mer billiga prylar i mängder tillverkade i låglöneländer.
–Vi får slänga säckvis av det vi får in för det går inte att sälja. För samtidigt har kunden blivit mer medveten om kvalitet och köper inte billigt skräp på auktioner. I alla fall inte de flesta, ler han. För bland fyndlådorna i auktionslokalen finns det en låda med en mängd porslinskatter av varierat utseende. Fyndlådor med ett flertal tomtar går också ganska bra att sälja men inte importerade möbler.

Ulf Andersson, på Östersunds Auktionsverk i Oviken, är bekymrad över alla billiga prylar från låglöneländer som människor samlar på sig. Mycket går på tippen när man städar ur hemmen.

Ronny Hopstadius på Jämtlands Auktionsbyrå i Östersund håller med om att handla second hand är en helt annan grej idag.  Han började med gårdsauktioner 2008 medan Auktionsbyrån idag är nästan helt fokuserad på e-handel via Tradera.
–Om du har en gårdsauktion har du tur om det kommer 250 personer. På nätet har vi en marknad på 4,7 miljoner kunder. Man når ut på ett helt annat sätt, konstaterar Ronny Hopstadius.
Auktionsbyrån började med den nätbaserade handeln 2009 och efter 2015 tog affärerna riktigt fart. Man säljer mest i Sverige men man cirka 20% utländska köpare också
–All e-handel har ju boomat och det har även vi märkt. Men det klart att det även handlar om en ”Greta Thunberg-effekt”. Folk är helt enkelt less på dålig kvalitet, menar Ronny Hopstadius.
Ulf Andersson med Östersunds Auktionsverk i Oviken menar att det är en generationsfråga.
-När du var liten. Hur många tomtar hade ni till jul därhemma? Förmodligen bara en. Men nu kan man handla massor som inte kostar någonting i billighetsvaruhuset och många äldre gör det, säger Ulf Andersson.
Det blir alltså inte mycket av de billiga sakerna som går att återanvända eller har något värde. Mycket plast finns det i hemmen också.
-Vi kom till ett dödsbo efter en äldre dam. Hon hade hela kylskåpet fullt av tomtar för 19.90.
Ingen köper idag Rosenthal-tallrikar för 700 kr styck. Förr köpte man för att sakerna skulle vara om inte hela livet, så länge i alla fall, fortsätter han.
I Oviken hålls fysiska auktioner OCH internetauktioner. En övergång för framtiden?

Han menar att i många hem idag står det importerade trämöbler från Malaysia av pressat papper. Och billigt porslin, samt moderna kläder tillverkat i Asien som inte har någon längre hållbarhet.
Men helt klart går affärerna bra. Omsättningen har ökat men man får idag gå igenom fler och fler dödsbon för att kunna hålla en auktion med kvalitet.
Att second hand-marknaden boomar märker även Erikshjälpen i Östersund och Röda Korset. Hos Erikshjälpen som stadigt har ökat sin försäljning ser man ljust på framtiden.
–Under 2019 fortsatte försäljningen öka med 7 procent, berättar föreståndaren för Erikshjälpen, Tony Leek.
–Det är mer accepterat i alla åldrar nu att handla andra. Vår publik är ganska jämn åldersmässigt med en ökning av ungdomar och det kan förstås vara pratet om klimatet, fortsätter han.
Siv Persson, är en kunnig kund som kikar på kläder bland Röda Korsets sortiment.
–Jag har jobbat som volontär hos Pingstkyrkans butik. Men jag mår alltså riktigt illa när jag ser hur mycket folk gör sig av med och mycket är nytt, aldrig använt! säger hon och fortsätter:
-Jag tror folk köper för att de tror att de behöver mer. Jag önskar att folk handlade mer klokt. Jag har i alla fall förändrat mitt sätt att tänka sedan jag såg dessa berg av skänkta kläder, säger Siv.
Hibo Jebril, är kund på Erikshjälpen och Röda Korset som handlar nästan allt på second hand.
Det är fruktansvärt så folk slänger kläder, säger Siv Persson som förändrat sitt sätt att handla och numer tänker sig för mer än en gång om hon skall köpa nytt.

–Det är bättre kvalitet och bättre för naturen, säger hon.
Om man nu vill ha ett auktionstips, vad är det som trendar nu?
–De sista åren är det antika möbler som fått ett uppsving. Sekelskiftesmöbler, stora skåp som inte gått att sälja tidigare, har blivit intressantare för kunderna. Vissa 80-talsmöbler t ex tidiga IKEA-möbler, säger Ronny Hopstadius på Jämtlands auktionsbyrå.
–Gammal allmoge och som t ex ett sådant här jämtländskt skrin eller drickamålade kökssoffor är till exempel väldigt intressanta för utländska köpare, säger Ulf Andersson på Östersunds Auktionsverk, som inte vill släppa den fysiska auktionen och enbart satsa på a-auktioner.
–Nej, det är viss känsla som jag gillar fortfarande efter alla dessa år. Att lyssna…Är det mycket ljud i lokalen då blir det en bra auktion. Men är det tyst…Ingen vet vad som styr, ler Ulf Andersson outgrundligt.
ERIKA MIKAELSSON
[su_divider text=”Tillbaka till sidans topp” divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i veckans e-tidning! (Obs, kräver inlogg!)