Eventbolag i Åre hittar lösningar när turisterna sviker
ÅRE (JT) Eventbolag från Åre sätter plant i Åre dalen.
– Detta är vad vi kom på att vi kunde göra i stället för att sitta och rulla tummarna när alla bokningar försvann på ett kick i mars, säger Fredrik Schillgard en av två ägare av Explore Åre.
De senaste siffrorna från turist och besöksnäringen talar om ett tapp på nära en miljard enbart i länet i år. Många företag står på randen till konkurs.
– Restriktionerna gör att vi inte kan bedriva verksamheten som normalt, så nu måste vi göra något annat, detta är en tillfällig konstgjord andning, säger Rickard Fredriksson.
– Halva Åredalen är permitterad, det finns i storleksordningen 15 miljoner plant som ska sättas bara i länet, så i sak finns det jobb om man verkligen vill.
Sedan några veckor planterar de båda eventföretagarna Fredrik och Rickard gran på ett antal hyggen i Åredalen och närliggande områden.
– Vi tappade jobben i mars och april och så här års brukar vi jobba en hel del med skolklasser men de flesta har avbokat, men värst av allt är att de viktiga företagsjobben i september är borta. Under september månad har vi 20 procent av årsomsättningen så det är riktigt illa för oss, förklarar Fredrik.
Hygget de planterar i dag ligger på västra sidan av Järpströmmen, nära Järpen och de har 2000 plant var att sätta. Fåglarna kvittrar glatt, det är vår på riktigt och myggfritt, än så länge.
– Skogsbolagen har svårt att få tag på plantsättare och vi måste ju göra något så vi såg en möjlighet i detta, berättar Rickard och Fredrik flikar in.
– Halva Åredalen är permitterad, det finns i storleksordningen 15 miljoner plant som ska sättas bara i länet, så i sak finns det jobb om man verkligen vill.
Avfärden mot hygget sker tidigt varje morgon för att vara färdiga runt lunch. Eftermiddagarna jobbar de med att styra upp sin vanliga tillvaro inom event och besöksturism.
– Vi måste försöka att få till en förändring av vårat andra bolag Åre Nature Adventures som i första hand vänder sig till utländska privatgäster. I sommar kan det i bästa fall bli en del hemestrande, säger Rickard förhoppningsfullt.
Den stora utmaningen blir att nå och kunna guida länsborna.
– Vi tror att de flesta här vet hur man bär sig åt i skog och mark och på fjället, men nått nytt måste vi komma på för att överleva som företag, säger Fredrik.
Har ni tänkt att anlita fler som sätter plant?
– Vi avvaktar vad resultatet blir gällande eventuella förändringar av restriktionerna. Det skulle kunna bli en besöksboom i sommar och då måste vi vara redo att ta hand om den ordinarie verksamheten, slår Rickard fast.
Med lättnader i restriktionerna borde ni väl kunna köra företagsevent?
– De stora grupperna kommer inte att komma innan det finns ett vaccin. De kan inte ta hela sin personal och komma hit, menar Fredrik.
Vad ska ni göra härnäst för att gå vidare mot sommaren och nästa vintersäsong?
– Vi tittar på nya möjligheter för vårat dotterbolag Åre Nature Adventures, till exempel direktsänd älgsafari. Detta måste vi testa så det fungerar rent tekniskt nämner Rickard.
– Vi har även planer för en fastighet, på 10 hektar mellan Åre Björnen och Fröågruva, som vi förvärvat. Det är ett gammalt vildmarksläger, som Hållands folkhögskola byggde upp på 80-talet. En härlig plats med stor potential berättar Fredrik Schillgard och tillägger. Där kommer vi att själva börja renovera befintliga byggnader.
Några skolklasser från länet är faktiskt på gång nu de närmaste veckorna.
– Vi har enstaka bokningar även i sommar, vi är beredda om och när restriktionerna lättas upp och vi coronaanpassar allt vi gör, försäkrarar Rickard Fredriksson och går iväg på hygget med den stora ryggsäcken med många hundra plant som ska i jorden denna förmiddag i maj.
Johannes Adolfsson
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)