TREFOTEN (JT) Ragunda biodlarförening har i sin styrelse fått in en kille som vet vad han vill. Samuel Sandberg, blott 14 år, han fyller 15 i nästa vecka, har ett stort intresse för biodling med två egna samhällen på ”gräddhyllan” hemma på gården i Trefoten.
Man undrar ju hur en ung kille fastnar för detta lite udda intresse, för det kan väl inte vara en direkt vanlig hobby i din ålder Samuel?
– Nä, det är det inte, det finns nog inte många i min ålder som har det intresset, men det var ju pappa, som sedan många år har haft bin, som väckte mitt intresse.
Hur många samhällen har ni i dag på gården?
– Vi har sexton, men det är nog bara femton som klarat vintern, mina två är det full fart på i alla fall, jag har ju också den bästa platsen på gården, gräddhyllan uppe på taket till jordkällaren, här trivs de, säger Samuel.
Hur många bin har du att förvalta i dina samhällen?
– Ja, just nu är det inte så många, men under sommaren kan det vara mellan 50.000 och 60.000, det beror på hur sommaren blir och hur dom ynglar av sig.
Det blir en hel del honung fram till hösten, kan jag förstå.
-Ja, det blir det om man har tur, en sommar fick vi 216 kilo men det varierar, året efter fick vi knappt 100 kilo.
Nu är du ny i styrelsen, är det en målsättning att du längre fram ska tillträda som ordförande i föreningen?
– Det får nog vänta några år innan det blir aktuellt, man måste ju se hur det hela går till först, man får hjälpa till med det man kan i början, menar Samuel
Som sagt, det ska börjas i tid det som honung ska bli, det är bara att gratulera föreningen till att ha denna unga målmedvetna styrelseledamot i sina led.
LENNART HOBRING
TEXT OCH FOTO